Mindre att låna under sommaren

Den 10 juni öppnar ett tillfälligt bibliotek, som ska ersätta Stadsbiblioteket under sommarens renovering. Då minskar samtidigt utbudet.

7 juni 2019 17:00

Stadsbiblioteket i Västervik ska rustas upp. Under tiden får låntagarna bege sig till lokalen Magasinet i Västerviks Teater & Konferens, där ett tillfälligt bibliotek öppnar.

Det ordinarie biblioteket öppnar igen den 30 september. Månaden innan nyöppningen kommer det inte att finnas något bibliotek att gå till i Västervik, då personalen behöver den tiden för att göra i ordning allt i det nyrenoverade biblioteket.

En påtaglig effekt för låntagarna – i hela kommunen – blir ett minskat utbud. Det beror på att det är så mycket som ligger nerpackat.

– Det mesta är magasinerat och det kommer man inte åt och kan inte se på webben heller, säger Julia Lindqvist, bibliotekschef.

Dessa böcker kan man alltså inte låna och inte heller beställa från någon av kommunens filialer. Samma sak gäller fjärrlån.

– Det vi kan göra är att cirkulera mellan våra enheter, säger Lindqvist.

På de 200 kvadratmeter som finns att tillgå i Magasinet, har personalen valt att prioritera bland annat deckare och romaner, litteratur för barn och unga, storstil och böcker för den som är ny i Sverige. Det kommer inte att finnas någon facklitteratur för vuxna, men lite för barn.

– Vi var tvungna att välja, och vi upplever att det vi har tagit med är det som är mest efterfrågat, säger Julia Lindqvist.

Öppettiderna blir desamma som tidigare och återlämning sker i den vanliga lådan vid det ordinarie biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid