Många besökte ny fotomässa

Ett experiment som slog väl ut. Så får man summera fotomässan i Ankarsrum.

2 oktober 2016 18:30

– Så här långt har det gått bra, säger mässgeneralen Leif Sylvan när VT träffar honom.

Då har mässan bara varit öppen en stund, men Folkets hus i Ankarsrum är fyllt av folk. För arrangerande Ankarsrums fotoklubb var det spännande att se vad man skulle få för gensvar:

– Det här var ju något oprövat. Det har inte hållits någon fotomässa i den här regionen.

Besökarna kunde botanisera i sortimentet hos en fotobokhandlare, få information om fotoutbildningar, handla hos en lokal fotohandlare och möta en representant för en av de största kameratillverkarna som visade upp en del av bolagets sortiment.

Huvudrollen spelade dock skärmutställningen med bilder tagna av föreningens egna medlemmar. Bredden i motivval var stor från bröllopsbilder till djärv digitalt bearbetade experiment. Leif Sylvan tvekar dock inte när har får frågan om vad som är klubbmedlemmarnas favoritmotiv:

– Naturen!

Kanske beror det att de fina naturmotiven finns runt knuten i Ankarsrum. Leif Sylvan säger att för många medlemmar kom naturintresset först. Fotot blev en fortsättning. Han berättar till exempel om en jägare som sålde sina vapen, och istället köpte en kamerautrustning.

En av medlemmarna är Sture Sternegård. Han är egentligen Huskvarnabo, men äger ett hus i Ankarsrum. När han fick höra att det fanns en fotoklubb på orten gick han med.

Fotointresset har han ärvt av sin pappa.

– Han byggde sin egen framkallningsapparat. Min första kamera fick jag i tolvårsåldern. Den hade skickats efter från postorderföretaget Atlantic. Det var en tvåögd mellanformatskamera.

Varför går man med i en fotoklubb?

– Det är socialt. Vi har kurser tillsammans.

Han tror att han har blivit en lite bättre fotograf genom klubben.

– Det är ju lite tävling när man visar upp bilder för varandra. Det gör att man skärper sig när man tar bilderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!