Vem vinner – Gerwig, Baumbach eller Jokern?

Vem vinner Oscar i år? Galan på måndag morgon blir en duell mellan "Joker" och "1917" – och mellan äkta paret Greta Gerwig och Noah Baumbach.

5 februari 2020 08:00

Vi befinner oss just nu i den välsignade tid som kallas "Awards season". På biograferna trängs de omtalade filmerna med varandra. Golden globe och Bafta höjer temperaturen inför Oscarsgalan. 

"Joker" har länge sett ut som den självklara Oscarsvinnaren, men nu talas det alltmer om "1917". Jag ser den med lika delar förväntningar och onda aningar. Sam Mendes första-världskrigs-skildring vann sju brittiska Baftapriser i helgen och har uppmärksammats för att den ser ut att vara filmad i en enda tagning. 

Men TT:s recensent Gunnar Rehlin, som gav filmen en femma, skriver att "1917" innehåller en scen han önskar att han kunde radera från näthinnan. Det låter otäckt. Jag sitter på helspänn och väntar ... och väntar. Efteråt undrar jag vad han menade. Jag kanske är avtrubbad men "1917" har inget som chockar mig. 

Jämför gärna med norska "Utöya 22 juli", som verkligen var filmad i en enda tagning. Den var genuint skakande och nyskapande. "1917" är bra, men under ytan är det bara ännu en berättelse om modiga män som gör sin plikt.

 

"Unga kvinnor" är i grunden en lika traditionell berättelse om fyra systrar. Louisa May Alcotts bestseller från 1868 har filmatiserats otaliga gånger. Första gången var 1917. Så sent som i julas gick en tv-version i SVT. Vad finns att tillägga? 

En hel del, om man frågar Greta Gerwig. Den 37-åriga amerikanskan som var Oscarsnominerad för "Ladybird" 2017 bryter upp kronologin, omtolkar och förnyar, samtidigt som hennes bilder är fyllda av kärlek till originalberättelsen. 

Denna underbara film är nominerad till sex Oscars. Lika många nomineringar, i ungefär samma kategorier, har "Marriage story" som är skriven och regisserad av Greta Gerwigs äkta make, 51-årige Noah Baumbach. 

 

Man hoppas att Gerwig och Baumbach kan fortsätta leva ihop och samarbeta med sitt projekt "Barbie". I huvudrollen: Margot Robbie. Hon är i sin tur Oscarsnominerad för sin roll i "Bombshell", om sextrakasserierna på Trumps favoritkanal Fox news. När man ser den önskar man att Margot Robbie ska transformeras till sin paradroll som superskurken Harley Quinn och drämma sitt basebollträ i skallen på Fox-chefen. 

Det händer tyvärr inte, men på fredag är Margot Robbie tillbaka som Harley Quinn i "Birds of prey". Där frigör hon sig från sin pojkvän – Batman-skurken Jokern. Det kanske är ett tecken inför Oscarsgalan? Jokern är en förlorare. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg