Flykten från hatet

Till slut blev hatet för mycket. Men att mobbarna jagat bort Kelly Marie Tran i "Star wars" från nätet är bara det senaste exemplet på ett större problem.

12 juni 2018 19:54

Kelly Marie Tran togs emot med jubel och applåder. 15 april 2017 presenterades hon på det stora konventet Star Wars Celebration i Orlando, för alla fans på plats och för oss som såg sändningen live via nätet. Fram till den dagen var hon nästan helt okänd.

– Hur känns det, frågade komikern Josh Gad som var konferencier, att veta att från och med nu är du en del av Star wars-universumet?

Publiken jublade. De andra Star wars-stjärnorna jublade. Kelly Marie Tran såg ut som om hon skulle svimma av lycka – och förfäran.

Förra veckan raderade hon sig själv från Instagram. Hatet från så kallade fans, som rasat på sociala medier sedan "Star wars:the last jedi" hade premiär i vintras, hade gått för långt.

Det uppmärksammades av massmedier över hela världen (bland annat i denna tidning 7 juni). The Guardian beskrev hur Wikipedias sida om Kelly Marie Tran kapats av rasister som bytt ut all information mot förnedrande tillmälen.

Jaha, säger du, någon i "Star wars" som inte tål lite kritik, vad spelar det för roll?

Men det handlar om något större än så. Det handlar om alla de män som hatar kvinnor, och tar sig friheten att säga vad som helst.

Kelly Marie Tran får skulden för allt som vissa så kallade fans tyckte var fel med "The last jedi". Laura Dern spelar en annan intressant ny karaktär i filmen, med tydligt feministisk agenda. Hon blir nästan lika hatad.

Det är Internets fel, säger du. Men det är inte så enkelt heller.

Det slumpade sig så att i helgen såg jag om "Gudfadern III". Och jag mindes allt hat och all orimlig kritik som östes över Sofia Coppola redan 1990, i tidningar och tv. Hon var 19 år och ansågs vara en oduglig aktris som fått rollen bara för att hon var Francis Ford Coppolas dotter.

Hon fick hatet, inte han. Hon fick en Razzie award, kalkonpriset, för sämsta skådespelare. Hatet höll i sig, så när hennes pappas kompis George Lucas gav henne en pytteroll i "Star wars episod I" nio år senare blev hon nominerad till en Razzie igen, trots att hon inte hade en enda replik.

Sofia Coppola blev till slut en framgångsrik och respekterad filmskapare. Hatet mot kvinnor i offentligheten förblir ett hot mot viktigare saker än "Star wars", som demokratin.

Kelly Marie Tran får nu hyllningar och kärlek på nätet, från Mark Hamill och från vanliga fans. Ni som inte gillar "The last jedi" eller "Solo" får tycka vad ni vill om filmerna, men ni verkar ha missat att hat leder till den mörka sidan. Och Kelly Marie Tran är för alltid en del av Star wars-universumet.

Fredrik Kylberg filmspanar då och då. Mejla gärna till fredrik.kylberg@ostgotamedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg