Fantastisk tv-jul med italienska väninnor

En Italiensk kvalitetsserie och ett stjärnspäckat nostalgiäventyr. Det ser ut att kunna bli en riktigt god tv-jul även i år.

18 december 2019 09:56

Efter tre säsonger och 28 avsnitt var det så dags för finalen i SVT:s storsatsning "Vår tid är nu". Och jag måste ändå säga att, trots en trevande inledning av den sista säsongen, så gick serien i mål med flaggan i topp. 

Det avslutande avsnittet blev ett båda omtumlande och värdigt slut. Jag kommer att sakna Calle, Nina, Angelo, Margareta, Ethel och alla de andra i detta fängslande och välgjorda 1900-tals drama. Men lyckligtvis är det ju inte riktigt över än. Nästa jul ska vi få den saknade pusselbiten, när SVT i fyra specialavsnitt skildrar vad som hände under de fem åren man hoppade över mellan första och andra säsongen. 

Och missa för all del inte "Berättelsen bakom Vår tid är nu" i två delar som redan nu ger massor av rolig och intressant bakgrundskunskap!

 

Tv-julen är som vanligt späckad med traditionella höjdpunkter som "Karl-Bertil Jonssons julafton", "Love Actually" och "Fanny och Alexander". Men också flera nya fräscha godbitar. Här är mina bästa tips:

"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet". Stjärnspäckat familjeäventyr med Robert Gustafsson som den temmelätande detektiven. Sex avsnitt, premiär Tv4 21/12 kl 20.

"Lerins jul". Vem vill inte gå på sprakande julfest hos hemma hos underbara konstnären Lars Lerin och hans Junior på Hammarö? SVT1 23/12 kl 20.

"Hasse & Tage". En längre version av höstens  biofilm om den folkkära humorduon. Tre delar, premiär SVT1 25/12 kl 20. 

"Min fantastiska väninna". Filmatiseringen av första boken i Elena Ferrantes storslagna romansvit är äntligen här. Åtta delar, premiär SVT2 26/12 kl 21.30. 

"Gyllene Tider – Avskedsturnén". Konsertscener från i somras blandas med  berättelsen om bandets 40-åriga historia. Tv4 26/12 kl 20.

"Agenternas världskrig". Jan Guillou berättar om fyra kvinnor som spelade viktiga roller i den hemliga underrättelseverksamheten under andra världskriget. Två delar, premiär SVT1 26/12 kl 21.

"Gullan – pianist pedagog pionjär".  Generationer av svenskar kan sjunga med i hennes barnvisor. Dokumentären om Gullan Bornemarks imponerade karriär tänker åtminstone inte jag missa! SVT1 3/1 kl 18.30.

STREAMINGTIPS

"The capture". Övervakningskameror finns överallt, men kan man lita på att det de visar verkligen har hänt? En kusligt spännande brittiskt konspirationsthriller där ingenting är vad det synes vara. Sevärd serie i 8 delar på Cmore.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede