Hyllade dansare kommer till Slottsholmen

De mixar professionell balett med dansformen ballroom. Resultatet är en föreställning i tre akter som framförs på Slottsholmen i maj.

17 mars 2019 11:00

Balettdansösen Katariina Edling och proffsdansaren Tobias Wallin befinner sig på Slottsholmen en fredag i mitten på mars. Om två månader ska de uppträda här tillsammans med Dragos Mihalcea, premiärdansare vid Kungliga operan, samt proffsdansaren Helena Fransson. Föreställningen heter V/S [versus].

De provdansar och pratar ljud och ljus. Föreställningen är i tre akter och varvas med att publiken äter en fyrarättersmeny i restaurangen.

Det hela började när balettdansösen Katariina Edling tog en danskurs i ballroom hos Helena Fransson och Tobias Wallin.

– Det enklaste sättet att förklara ballroom-dans är det vi gör i Let's dance, förklarar Tobias Wallin.

Katariina Edlings danskurs blev starten på ett nytt samarbete. Tillsammans bestämde de sig för att göra en popup-föreställning där de mixar ballroom med professionell balett. Det hela resulterade i en föreställning som framfördes oannonserat på dansställen runt om i Södermanland i Scenkonst Sörmlands regi.

Föreställningen gjorde succé. När dansens dag firades på Dansmuseet i Stockholm i april 2018 köade 200 personer för att få biljetter.

– Jag har dansat 20 år på operan men aldrig tidigare fått så mycket beröm, säger Katariina Edling.

Tobias Wallin tycker att danssamarbetet med balettdansörerna är både inspirerande och utvecklande.

– Vi har skapat nåt helt nytt och något eget. Jag vet ingen som har gjort det här tidigare, säger Tobias Wallin som också undervisar Västerviksbor i dans, i Danzvetts regi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz