Hon slog publikrekordet i folkparken

Många välkända och folkkära artister har under årens lopp besökt Gamleby folkpark. En kväll som räknas till en av parkens höjdpunkter är när Carola satte rekord.

8 juni 2019 08:00

Publikrekordet, som fortfarande står sig, sattes 1983 då Carola Häggkvist drog inte mindre än 6 123 personer. Dessförinnan var det Mike Landon, Little Joe-skådisen i TV-serien “Bröderna Cartwright”, som stod för rekordet med 5 280 personer. Dagen efter Carolas framträdande, den 30 juli 1983, hade Västerviks-Tidningen ett uppslag med bilder och intervjuer från den historiska kvällen. Arrangörerna hade uppskattat publiksiffran till runt 7 000.

VT skrev att “Bilar och åter bilar strömmade in i Gamleby från alla tänkbara håll och kanter”. Stora parkeringen var snart full, sedan hamnplanen, torget och alla andra parkeringar. Polisen fick dirigera om trafiken till lantbruksskolan.

Folk flockades vid insläppet till "Parken". Pernilla Nilsson Fransson från Blankaholm var en av alla som ville se Carola den kvällen.

– Det var en lång kö, men vi lyckades komma långt fram. Vid scenen sa vakterna att vi skulle komma in mellan kravallstaketet och själva scengolvet. De trodde att vi skulle bli klämda annars. När Carola sjöng hade jag händerna på scenen och jag minns hur hon nuddade mina fingertoppar med sina fötter. Jag var så upprymd att jag inte kunde sova när vi kom hem. Carola har en speciell plats i mitt hjärta och jag lyssnar fortfarande på hennes musik.

Ulf Svensson från Gamleby, jobbade bakom scenen och minns att han gläntade på ridån den kvällen.

– Det var enormt att se allt folk. Det stod en massa journalister och pratade när Carola skulle sjunga upp. Då bad Carolas pappa dem att vara tysta.

De 45 minuterna med Carola var, enligt VT, fulla av energi. Publikhavet sjöng med och trivdes. Låten “Främling”, som Carola tidigare under året vunnit Melodifestivalen med, lät dock vänta på sig. Var det möjligt att den inte skulle sjungas? frågade sig reportern, och säkert många i publiken. Katastrof i så fall. Bäddat för upplopp! Publiken ropade in Carola, som hade försvunnit från scenen. Ett litet trick kanske? Men såklart återvände hon och levererade det publiken ville ha.

Det har gått 36 år sedan dess och Carola Häggkvist är fortfarande välkänd och folkkär. När vi når Carola över telefonen är hon i färd med att förbereda sin sommarturné ”Naket – en akustisk hitskonsert”. Något liknande har hon inte gjort tidigare i sin karriär.

– Jag tar mina hits och klär av dem. Det är jag och två gitarrister i en liten produktion. Det känns modigt och moget. Vi har repat här hemma i köket och mina hits kommer att glöda lika mycket som 1983, om inte mer, säger Carola.

I juni, juli och augusti blir det totalt 20 konserter runtom i Sverige. Just till Gamleby kommer Carola dock inte. Den närmaste spelningen blir Halltorps trädgård i Borgholm.

Om sommaren 1983 berättar Carola att vart hon än kom var det mycket folk och fullt tryck.

– Vi fick poliseskort genom folkmassorna. Jag ville gärna ta mig tid med mina fans, men det var inte möjligt. Det var ett sådant genombrott med “Främling”. Alla blev engagerade och ville vara med. Folk gick man ur huse.

– När det exploderade blev det som en chock. Jag kunde inte gå utanför hotellen. För att alla skulle få autografer hade jag redan färdigskrivna. Jag planerade mina dagar och steg. Det var omvälvande och spännande.

Gamleby folkpark

Aktuell: Firar 70 år.

Publikrekord

1. Carola Häggkvist, 1983, 6123 personer.

2. Mike Landon, 1962, 5280 personer.

3. Herreys, 1984, 4887 personer.

4. Sven Ingvars, 1966, 4088 personer.

5. Ulf Lundell, 1985, 3845 personer.

6. ABBA, 1973, 3542 personer.

Källa: Folkparken och fritiden, fritidssyn vid Gamleby folkpark 1949-1990. Uppsats i fritidssociologi av Anita Jonsson och Hans Ålund, Gamleby folkhögskola, mars 1994.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!