Håll käft är hundra procent återvinning

Snart är det dags för den andra upplagan av rockgalan Håll käft som helt logiskt fått namnet Håll käft igen!

23 juni 2015 09:53

Det blir punk. Det blir synt. Och det blir rock. Helt i nostalgins tecken.

Artisterna som uppträder har blivit äldre. Det är ofrånkomligt. Men musiken är densamma...

Allt började med Niklas Wrångbergs stora projekt att inventera de lokala banden som var verksamma i Västerviks kommun mellan åren 1974 och 1992. Resultatet blev boken ”Håll käft! De lokala banden som gjorde sig hörda 1974–1992”.

Boken utkom 2013. Samma år, i december, arrangerades en rockgala apropå boksläppet. Galan fick kort och gott heta Håll käft! Flera av de band som blivit omnända i boken återförenades för en spelning på Stadshotellet i Västervik.

– Jag hade egentligen tänkt att bara be ett av banden spela i samband med boksläppet. Jag tänkte mig en mindre tillställning, kanske på Musikbiblioteket. Men intresset för att återförenas och spela gamla låtar visade sig vara makalöst stort, säger Niklas.

Planerna vidgades och arrangemanget stöptes om. Stadshotellet bokades.

– Jag tänkte i mitt stilla sinne att det kanske var att ta i. Jag kunde inte drömma om att det skulle bli fullsatt och att en del till och med skulle bli tvungna att vända i dörren.

Det måste helt enkelt bli en repris. Och nu är vi där. Tisdag kväll, den 7 juli, brakar alltsammans loss på Fiskaretorget i Västervik.

Bara på "Håll käfts!" Facebooksida har hittills 700 personer låtit hälsa att de har för avsikt att dyka upp. Så om vädrets makter vill väl kan vi alltså gissa oss till att det blir både trångt och svettigt i Västerviks stadskärna denna kväll.

Totalt kommer nio band att spela. Det blir musik nonstop under åtta timmar.

– Det enda krav jag ställt på dem som medverkar är att de ska spela samma låtar som de gjorde när de var aktiva, egenskrivna eller covers. Liksom att det är originalmedlemmarna som spelar.

Ett av banden är Blue Eyes som var aktiva sent 70-tal och tidigt 80-tal.

– Det var ju mest killar som spelade i band då men det här var ett renodlat tjejband, vilket var originellt.

– De var 16-17 år då det begav sig. Nu är de 50 plus.

Vad står egentligen namnet "Håll käft!" för?

– Rubriken har en dubbel betydelse. De flesta var i tonåren när de bildade band och bad allt som oftast föräldrar, lärare och andra vuxna auktoriteter att hålla käft. På samma sätt sa de vuxna håll käft till de uppkäftiga skräniga ungdomarna.

Hur kommer det sig att intresset för att återuppliva och återuppleva gamla band är så stort tror du?

– Det ligger i tiden på något vis. Min generation och även de som är något äldre än jag är helt rätt målgrupp för en sådan här satsning. Vi konsumerade musik på ett annat sätt än vad unga gör i dag. Man spelade i band och gick och lyssnade på andra band i närområdet. Vi köpte fysiska skivor. Det var en annan musikkultur.

– Det är mycket nostalgi i detta. Dessutom tror jag att många, såväl de som lyssnade på musiken och de som spelade i banden, ser detta som en möjlighet att återknyta kontakter.

Presentation

Så här presenterar Niklas Wrångberg banden som spelar på Håll käft igen!:

Thunder

På folkets begäran kommer Thunder tillbaka. Flickorna från Fågelbärets fritidsgård kommer skrika sig hesa. Bandet som gav axelvaddarna, hockeyfrissan och basketdojjorna ett ansikte mot hårdrocksvärlden.

Vi säger som Thunder: RAISE YOUR HAND, JOIN THE PARTY!

Holy Island

Mellan 1988-1991 var bröderna Johan och Mattias Rystedt, Västerviks svar på Art Of Noise eller Adolphson-Falk. Deras synthduo HOLY ISLAND gör comeback. Så rulla upp bomullsbrallorna, rätta till synthtoffsen och plocka fram den smala skinnslipsen.

Ypzilon!

Jag förstår att du har suttit som på ett nitbälte och väntat. YPZILON! Hårdrocksbandet med John Lord-vibbarna från Överum, som var tyngre än vilken jordbruksplog i världen. De var endast verksamma ett par år men hann med att släppa vinylsingeln "One More Sacrifice" 1990.

Gush

GUSH. Det återförenade bandet gjorde bejublad comeback på Statt 2013 och det känns skitkul att de åter igen vill spela sin Amerikanska Västkust-Rock-Blues i sommar igen.

Post War Dream

Post War Dream var i andan av Creeps och Atomic Swings Hammond-rock, och kvalade in till semifinal i Rock-SM 1993. Spelade live i TV4 och spelade in en rockvideo för ZTV i Stockholm. 1994 gav de ut CDn "Got U Good". Så detta blir en återförening med catchy-hammond-swing-slapbass-groove.

Red Leif Zombies

Ingen Håll Käft utan punk! Jag vill med enorm stolthet presentera en återförening av RED LEIF ZOMBIES. Bandet hette först Kaffe Kask men som Red Leif Zombies släppte de en splitsingel med punkbandet H.A.T och lirade med punkband som Coca Carola, Charta 77, Radioaktiva Räkor, Räserbajs, De Lyckliga Kompisarna mfl. Red Leif Zombies medverkade även på punksamlingarna Tjöplusta och Svavelsyra. Så dra nu Mohikanen över skallen punkjävlar!

Blue Eyes

Könskvotering på Håll Käft! Hankatterna kommer skrika sig hesa! Med enorm stolthet kan jag presentera en återförening av Västerviks kommuns första tjejrockband: BLUE EYES. Tjejerna som var Gunnebos svar på Runaways. De var som mest verksamma mellan 1979-1981 och lirade på de flesta fritidsgårdar och festivalspelningar i kommunen då. Åter igen kommer Mia, Sussi, Diddi och Åsa greppa sina instrument och rocka loss några klassiker. Jag kommer kasta mina kalsonger på scen och skrika: Good Golly Miss Molly!!!

Atrox

Håll hårt i nitbältet nu! För här kommer en återförening av Trash-Metalbandet ATROX. Bandet som var snabbare och hårdare än Gunnebos hårdaste kätting. 1992 släppte de vinylsingeln "Land Of Silence". Deras Speed & Trashmetal kommer få Langosförsäljarna på Fiskaretorget att huka sig i bänkarna!

Raving Mad

RAVING MAD!!! Bomber & Granater! eller dra balla i gruset som bandet själva skrev på sin singel "A Dazzling Display" från 1987. Västerviks största Trash-Metalband var verksamma från 1984-1992 och släppte även bild-maxin "Lethal Greed" på det amerikanska bolaget Azra International Records, 1990. Raving Mad lirade runt hela Sverige och i Norge. De har uppträtt på Hultsfredsfestivalen och spelat tillsammans med bla. Candlemass. 2010 gick bandets trummis Dennis tragiskt bort, men till denna mäktiga återförening har de Dennis lärjunge Jocke ”Animal” Ringdahl bakom trummorna. Så ladda för dubbelstamp, nedstämda guror och en jävligt rolig show.

"The show's not over till the Åkes bass stop playing"

The Rat Patrol

VÄSTERVIK CALLING! Detta är inte lokalt, inte ens i samma län, men väl ett band som många av våra lokalband har hämtat sin inspiration ifrån genom åren. Med stolthet presenterar jag nu HÅLL KÄFT! IGENs headline: THE RAT PATROL. Sveriges bästa "The Clash-tribute band". Inte så konstigt med tanke på att medlemmarna består av Janne Abrahamsson & Micke Pihlblad från punkbandet 23Till. Kalle Baahs slagverkare Janne Karlsson och Stefan "Hot-Rod" Andersson från Sonic Surf City. Med sig till Västervik har de ingen mindre än Papa Dee på sång. Så räkna med en minnesvärd Clashkonsert. ”So if you go, there will be trouble. And if you stay, it will be double.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz