Glädjebesked för Västerviksförfattaren

Eva Edbergs bok "Klara räddar pappa med korvmackan" har beviljats litteraturstöd av Statens Kulturråd.

18 mars 2019 05:00

Det var i höstas som barnboken "Klara räddar pappa med korvmackan" gavs ut. Boken berör ämnen som missbruk och psykisk ohälsa. Den handlar om Klara, sex år, som tillfälligt bor i familjehem. Varje dag räddar Klara sin pappa.

– Jag var själv familjehemsplacerad. Klara bor i mig, men har flyttat ut i böckerna. Det är inte jag rakt av, säger författaren och illustratören Eva Edberg som växte upp i Västervik.

Boken öppnar för vardagliga frågor och funderingar, men också för svårare frågor.

– Klara är en person att känna igen sig i, eller kanske kompisen, och kan öka förståelse och empati.

Nu har alltså Statens Kulturråd beviljat litteraturstöd till förlaget Idus som ger ut boken. Förlaget skriver i ett pressmeddelande att det ekonomiska stödet kommer att delas med författaren. Dessutom köper Kulturrådet in böcker till Sveriges alla huvudbibliotek. Syftet med stödet är att främja mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivning av litteratur. Det ska också främja spridning och läsning.

– Det känns som en fantastisk bekräftelse och berör mig starkt. Att barns erfarenheter får ta plats och får en röst.

Kulturrådets kriterier för bedömning är bland annat bokens förmåga att engagera och beröra genom fördjupad gestaltning, väcka nyfikenhet och vidga medvetenhet och gestalta komplexitet.

Eva Edberg har även skrivit "Det ordnar sig, det ordnar sig" (2016) och "Adde ADHD – Bästis med fienden" (2017). Hon bor i Stockholm och arbetar, förutom som författare och illustratör, med grafisk formgivning för i huvudsak branschtidningar.

Läs vår intervju med Eva Edberg i samband med att hennes senaste bok gavs ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring

Ämnen du kan följa