Fårgård bjuderpå aktiviteter

På Smultronboda fårgård finns det alltid något att göra. På torsdagar står musik på schemat.

18 juni 2015 09:03

Café, reseskildring och parkteater, det är några av de saker som familjen Mattsson anordnar på sin fårgård. När VT är på besök under torsdagen är temat ”Visor vid grillen”. I ett partytält utan väggar sitter det runt 40 tysta besökare. Framför dem sitter ett av kvällens trubadurpar, Magnus Sjögren och Niklas Grundén, och sjunger kända låtar men med egenskriven text.

– Magnus frågade mig om jag ville följa med och spela redan förra året, men då arbetade jag. Men nu har jag semester så jag följde med. Det är något speciellt med det här området, det är så tyst, säger Niklas Grundén.

Det är tredje sommaren som Evalis och Krister Mattsson arrangerar ”Visor vid grillen”. Tidigare hade de Allsång men paret ville pröva något nytt.

– Det blev så tradigt, nu får de sjunga med om de vill istället, säger Krister Mattsson.

Evenemanget har inget inträde utan gästerna får istället lämna en frivillig slant vid grinden.

– Vi vill att folk ska komma hit för att de tycker att det är trevligt. Efter tre besök kanske de tycker att det är ett så roligt evenemang att de skänker en hundralapp. Men om det kostar 100 kronor varje gång skulle det inte komma lika många besökare, säger Evalis Mattsson.

Torsdagarna är till för artisterna och det är viktigt för arrangörerna att musiken får all uppmärksamhet.

– Gästerna ska inte springa omkring, de får sitta ner och lyssna. Det är pauser då gästerna får köpa fika och sådant, säger Evalis Mattsson.

En av torsdagens gäster är Per Malmborg. Han tycker att ”Visor vid grillen” är ett trevligt arrangemang.

– Det är mer besökare nu än vad det var för några år sedan. Evalis och Krister är riktiga eldsjälar som arbetar så hårt med det här. Och det har gett utdelning, säger han.

Men musikkvällen är inte det enda evenemang som tar plats på gården. På somrarna har de café och på hösten och våren har de reseskildringar.

– Då kommer det bekanta och berättar om platser de har besökt. Sedan brukar Krister kolla upp om det finns någon soppa från det landet och så äter vi det på kvällen, säger Evalis Mattsson.

På måndagar äger även deras parkteater ”Pelles nya kläder” rum.

– Det är en barnteater efter Elsa Beskows saga. Barnen får testa på att karda, spinna och väva ullen från våra får.

Familjen Mattsson anordnar de många evenemangen för att skapa en mötesplats i en härlig miljö.

– Jag tycker att det är skojigt när det kommer gäster. Men det här är också ett sätt att få gården att gå runt, säger Evalis Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Hjelm