Ellervik fångar läsaren med bisarra exempel

Kemiprofessorn, sommarprataren och författaren Ulf Ellervik, som prisats för sina pedagogiska insatser, är nu aktuell med sin fjärde bok: "Livet, kärleken och döden".

18 mars 2016 18:00

Boken bygger på de tre föregående böckerna "Ond kemi", "Njutning" och "Den svåra konsten att leva". Men i "Livet, kärleken och döden" berättas historier från de föregående tre via en nederländsk kvinna vid namn Hendrikje van Andel–Schipper som uppnådde aktningsvärda 115 år, innan hon lämnade jordelivet.

Hendrikje upplevde under sin levnad två fasansfulla världskrig, en livsomvälvande teknisk utveckling och upptäckten av antibiotika, bland mycket annat.

Det var under arbetet med den tredje boken som Ellervik träffade på den "fascinerande berättelsen om Hendrikje van Andel–Schipper", förklarar han i förordet.

Och hennes liv får således fungera som den röda tråden genom hela boken.

Kemi är Ulf Ellerviks profession och passion, det är alldeles tydligt. Samtidigt har han ett stort intresse för litteratur, konst och humaniora som han väver in i sina berättelser om hur kemin påverkar oss. Inte minst kan han konsten att, via diverse mer eller mindre bisarra och besynnerliga exempel, suga in läsaren i den – ibland ganska komplicerade – historia han vill berätta.

I det inledanden kapitlet berättar han vad den unga hjärnans omognad i extrema fall kan ställa till med, och illustrerar med exemplet Michael som vid 23 års ålder en dag beslutade sig för att svälja en akvariefisk som vuxit sig för stor. Detta för att imponera på kompisarna. Det var inget bra beslut, skulle det visa sig. Fisken fastnade i halsen, Michael kvävdes och tilldelades postumt Darwin Awards (utmärkelsen går till en person som genom att eliminera sina möjligheter att sprida sina gener vidare, förbättrar mänsklighetens samlade genpool).

I vår är Hans Ellervik även aktuell som programledare tillsammans med Brita Zackari. TV-serien heter ”Grym kemi” och har spelats in på uppdrag av UR.

– Upplägget är sådant att hon ställer frågor och jag försöker svara så gott jag kan. Det ska vara ett roligt och lättsamt program som blandar högt och lågt, vi behandlar allt från krig och elände till sex och kärlek.

– Programmet ska vara både allvarligt syftande och skojigt. Varje avsnitt ska ge en tankeställare, sade Ulf Ellervik när vi pratade med honom tidigt i höstas, just som inspelningarna hade inletts.

Ellervik växte upp i Linköping och har tillbringat många långa somrar på Hornslandet utanför Västervik.

Ny bok

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz