Då öppnar det nya magasinet

Catharina och Lennart Brewitz berömda halmhus har fått ett mindre syskon. Snart slår paret upp portarna för allmänheten, och för skapandet.

23 april 2017 18:30

Hela projektet är i sin linda, men klart är att måndagen den första maj, slår Halmhusmagasinet i Vångsunda i närheten av Törnsfall upp sina portar för den kulturintresserade allmänheten. Efter det håller man öppet varje söndag, klockan 13-16 fram till oktober.

– Vi vill skapa en verksamhet som vi hoppas ska samla olika former av hantverk och konstverk, berättar Lennart, samtidig som han visar på det nybyggda huset.

Det är en nästintill sakral känsla i rummet, ett stort fönster upp till taknocken belyser gruset man lagt som golv. Väggarna är kalkade. Ett avskalat, och ursprungligt rum.

– Vi strävar efter att få visa upp det som folk skapar hemma på sin kammare, utan att visa för någon. Det där man skapar just där och då, och som man egentligen aldrig kanske tänkt "är någonting", säger Catharina.

Premiärutställningen heter "Vi och våra grannar". Till den har paret letat i närområdet och hittat grannar som väver, syr, målar och skapar. Senare följer sommar- och höstutställningar.

– Vi är alla glada amatörer men det måste finnas plats för det också. Jag letar ständigt efter en motsats till det där forcerade, säger Lennart.

– Vi kommer inte ha massor etablerade konstnärer här, de har sina forum och lokaler. Vi vill visa något annat. Det där man skapar för sig själv, framför tv:n kanske, när man bara ÄR, säger Catharina.

Vart allting tar vägen, är inte klart.

– Vi har mängder med tankar, men vi får forma det här tillsammans, säger Lennart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson