Beatles påverkade en hel generation

Det har gått 50 år sedan The Beatles släppte sin första singel, "Love Me Do". Apropå det arrangerar Västerviks Musikbibliotek och Visarkiv en utställning om den omåttligt populära gruppen vars låtar spelas på radio än i dag.

24 april 2012 00:00

Musik

- Med utgångspunkt från Beatles skivor berättar vi den musikaliska historien om tidernas största popband, säger musikbibliotekarie Dag Jonasson som byggt utställningen.

Innehållet utgörs av affischer, böcker, artiklar, skivomslag och tidningar. Naturligtvis kan man även låna LP- och CD-skivor med Beatles för lyssning på plats eller hemma.

Mycket av utställningsmaterialet kommer från Dag Jonassons privata samling. Men han har även lånat in ett och annat från kollegan Toivo Svartnäs, musikläraren Lars Nilsson och Krister Kronzell från Borgholm som enligt Dag är ett verkligt Beatlesfan.

Dag Jonasson visar fram en gigantisk plansch på bandmedlemmarna från 1963. Affischen är förvånansvärt välbevarad med tanke på att den ju hängt med ett tag.

- Jag var fem år när jag kom över den här planschen. Då hade jag inte hört Beatles musik ännu men jag tyckte att jag kunde se att de var bra och satte upp bilden på väggen, minns Dag och skrattar.

Lasse Nilsson bjuder på ett annat roligt minne från när Beatles skulle vara med i ett svenskt tv-program. Det var strax innan de slagit igenom på allvar. Gruppen medverkade i samma program som Lill-Babs och hela släkten var samlad. Fastrar, mostrar och mor- och farföräldrar.

Han minns att de vuxna tyckte att grabbarna i det brittiska bandet verkade vilda och att de såg ut som flickor i sitt långa hår. Det var inte läge för 10-årige Lasse att erkänna att han fascinerades av vad han såg och hörde.

- I dag kan man ju snarare tycka att de såg propra ut, poängterar han.

Under 60-talet påverkade Beatles en hel generation, betonar Dag och Lasse.

Det gällde allt från frisyrer och mode till politik och religion.

Ungdomskulturen som föddes på 50-talet var fortfarande ett relativt nytt fenomen. Beatles tog vid efter Elvis och sedan följde den brittiska vågen. Beatles var pionjärer.

- Det som kännetecknade dem musikaliskt var deras ambition att hela tiden utvecklas, att flytta fram positionerna på alla plan. Det går egentligen inte att placera gruppen inom någon bestämd genre, eftersom de ständigt bytte stil och infogade nya element i sin musik, säger Dag och fortsätter:

- Beatles genombrott fick även Björn Ulvaeus hemma i Västervik att reagera och inspireras. I en tidningsintervju har han sagt att "Vi började med Hootenanny Singers hösten 1963, samtidigt som Beatles kom fram och jag minns att jag tyckte att vi hade en jävla otur - att man var en folkgrupp när man skulle ha spelat pop i stället!".

Love me do

Hyllningsutställningen om Beatles (Love me do) öppnar i Västerviks Musikbibliotek och visarkiv på torsdag den 26 april.

Den pågår till och med den 17 augusti.

"Love me do" visas även i Bryggaren i morgon, tisdag, och på onsdag. Detta i samband med Kulturskolans jubileumskonsert "The Cavern Club".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz