Dagstidningar har högt förtroende i valbevakningen

Vilka medier presenterar den mest pålitliga politiska informationen? Frågar man er väljare är det de traditionella medierna som tv och dagstidningar. Och det har ni helt rätt i.

Registrera dig och läs vår nyhetssajt gratis i två månader.

Registrera dig och läs vår nyhetssajt gratis i två månader.

Foto: Västerviks-Tidningen

Västervik2022-08-24 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi befinner oss mitt i en valspurt och de politiska budskapen duggar tätt i såväl sociala medier som i de traditionella nyhetskanalerna. En undersökning från Internetsstiftelsens ”Svenskarna och Internet (Valspecial 2022)” ser man tydligt att det är i de digitala kanalerna som merparten av väljarna tar del av den politiska informationen. Här har även sociala medier en jättestor roll. 

Väljarna matas med information via de sociala mediekanalerna och stora delar av de offentliga samtalen och debatterna har flyttat dit. Och det gäller särskilt för väljare födda på 90- och 00-talet. Men även de ”äldre” väljarna har i allt högre utsträckning börjat använda sociala medier för att ta del av politisk information. 

Men. Samtidigt slår Internetstiftelsen fast att förtroendet hos väljarna för politisk information i sociala medier är lågt. Mer än hälften av internetanvändarna känner också oro för att informationen där ska vara vilseledande och falsk.  

Lyckligtvis känner de inte samma sak om de traditionella medierna. En majoritet av användarna anser att den politiska information de tar del av via tv, radio och dagstidningar är pålitlig. Och det gör de helt rätt i. I våra medier ställer vi kritiska motfrågor. Det finns även flera granskande funktioner och en ansvarig utgivare som är ytterst ansvarig för att informationen som presenteras är korrekt och saklig. 

VT:s valbevakning drog i gång för flera veckor sedan. Vi har kartlagt hur aktiva riksdagspolitikerna är, vi har kollat hur jämställdheten kan se ut hos de styrande politikerna efter valet, hur politikerna jobbar med just sociala medier och vi har djuplodande intervjuer i artikelserier och mycket annat.  

Vi granskar informationen som når oss från de folkvalda. Vi har dessutom en egen rättviseräkning för att själva hålla koll på i vilken omfattning varje parti får komma till tals. Det är hos VT ni får den breda och fördjupande bevakningen under valet, och självklart effekterna av utgången efter valet. På valkvällen och natten kommer ni kunna följa den lokala utvecklingen via liverapportering på vår sajt.  

Precis som vid alla större händelser märker vi att intresset för vår journalistik ökar nu. Folk vill veta vad de lokala och regionala politikerna har för sig, vad de lovar och kanske framför allt om de kan leva upp till sina löften. För att öka tillgängligheten av vår journalistik under valet har vi bestämt att öppna upp vår sajt gratis i två månader för nya läsare som skapar ett konto hos oss nu.