Stort engagemang kring VT – här är svar på 12 vanliga frågor

De senaste veckorna har varit fulla av läsarkontakter. Spännande möten med såväl Rotarymedlemmar som skolelever, samt mejl och telefonsamtal. Frågorna är många, och ofta likartade, så därför besvarar jag dem här också. De 12 vanligaste.

Vår affärsidé är enkel. Vi vill vara bäst i världen på att skildra Västervik. I år fyller vi 190 år och tar nu sikte på 200-årsdagen. Ända sedan starten har vi varit i ständig förändring. Annars hade vi inte blivit så framgångsrika.

Vår affärsidé är enkel. Vi vill vara bäst i världen på att skildra Västervik. I år fyller vi 190 år och tar nu sikte på 200-årsdagen. Ända sedan starten har vi varit i ständig förändring. Annars hade vi inte blivit så framgångsrika.

Foto: Anders Steiner/montage VT

Västervik2024-05-26 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har ni gått ner till varannandagsutdelning?

Huvudorsaken är att våra distributionskostnader ökat så mycket att de tidigare i vintras uppgick till 60 procent av våra kostnader. Det blev ohållbart. För att ha råd med att skapa journalistik behövde vi agera. Utan journalister har vi inget att fylla tidningen eller sajten med. 

Av samma anledning har vi ändrat så att tidningen likt posten levereras till postfacket istället för till lägenhetsdörren. Detta infördes i början av maj. Personer som är permanent rörelsehindrade eller där alla i hushållet är över 80 år kan få dispens.

Kul med e-tidning även den 1 maj, men hur gör jag för att läsa e-tidningen?

Ladda ner vår vita VT-app. Båda våra premiumprenumerationer ger tillgång till VT:s e-tidning, samt koncernens alla andra 16 e-tidningar och sajter.

Wow, ni sänder Tjust matcher i damettan. Hur gör jag för att kunna se dem?

Samma här. Båda våra premiumprenumerationer ger tillgång till livesport på VT.se, samt koncernens alla andra 16 sajters livesport.

Varför kommer inte e-tidningen alla dagar?

För närvarande producerar vi e-tidningssidorna samtidigt som papperstidningssidorna, vilket gör att de kommer ut varannan dag båda två. Dock har vi gett ut en unik e-tidning tre "röda vardagar" under våren. Vi gläds åt att den är populär, så vi tittar kontinuerligt på hur vi kan utveckla e-tidningen. 

Kommer papperstidningen att försvinna?

Det kan vi inte veta, men åtgärden att gå ner till varannandagsutdelning gör vi för att papperstidningen ska leva längre. Vi bedömer att en tjockare tidning, fast varannan dag, är en bättre lösning för våra papperstrogna läsare än att vi helt slutar distribuera tidningen helt på fler adresser än idag.

undefined
Här är några av vi som jobbar på VT för närvarande. Från vänster Malin Belfrage, Ola Pettersson, Caroline Petersson, Axel Ericsson, Ingrid Johansson-Hjortvid, Elin Lönn, Ulrik Alvarsson och Marie Kerrolf. Bilden togs i februari på Kvarngatan 12.

Är det bara klickjakt nu?

Det snabba svaret är nja, eftersom svaret rymmer mer än många tror. För genom våra statistikverktyg vet vi oerhört mycket mer idag om vad ni vill läsa, än vi visste för 10-20 år sedan. Vi vet vad ni klickar på, hur länge ni läser och hur stor del av er som läst klart. Vi vet också hur väl artiklarna går hem i olika åldersgrupper. På så sätt kan vi bli mer relevanta, för fler. Att däremot, som klickjaktsfördomen säger, hårdvinkla rubriker för att väcka nyfikenhet, är en dålig affärsidé. Den leder bara till besvikna läsare. Därför är det artiklar som har lång lästid och som ni valt att läsa ända till slutet, de bästa för oss. Och för er. 

Är det bara ond bråd död som folk vill läsa om?

Nej, inte alls. Våra mätningar visar att ni framförallt är intresserade av journalistik där vi gått djupare, ställt fler följdfrågor och kontaktat fler källor. Ambitiösa texter om skolan, vården, kriminalitet och företag. Det är sådant som ger lång lästid. Självklart också händelser som bränder och olyckor, men i synnerhet när vi följer upp dem och sätter dem i ett sammanhang.

Hur väljer ni ut vad ni ska skriva om?

I hög grad utgår vi från vad statistiken visar oss. Artikelämnen som engagerar er. Händelser vi kan liverapportera ifrån gillar ni, likaså nyheter om näringslivet och porträtt på personer från Västerviksområdet. Samtidigt är vi ett begränsat antal journalister och måste välja bort, hela tiden. Kommunen är full av händelser, utmaningar och glädjeämnen.

Varför ska allt förändras?

Hade vi inte varit i ständig förändring hade vi inte blivit 190 år. För att bli 200 år behöver vi fortsätta med det, inte minst för att nå läsare födda på 90-talet och 00-talet, som förväntar sig snabbhet, rörligt och digitalt. Vi konkurrerar idag med helt andra faktorer än vi gjorde före millennieskiftet, och behöver möta det.

undefined
VT ges idag ut som papperstidning, sajt, app och e-tidning. Dessutom uppdaterar vi dagligen på Instagram och Facebook och har varje dag ett stort antal läsarkontakter.

Var är det ni håller hus?

Sedan i fjol huserar vi på Kvarngatan 12, granne med "gamla systemet".

Vem kan svara på frågor om min prenumeration?

Kontakta kundcenter på 0490-66650. På Kvarngatan har vi redaktion och säljare, men de som har stenkoll på prenumerationer nås via telefon. Om det är kö – välj då att de ringer tillbaka när det är din tur i kön. Vissa förmiddagar kan det vara extra många som ringer. Prova då efter lunch.

Kommer VT finnas kvar om 10 år?

Ja det är jag övertygad om. Vi håller just nu på med en omorganisation för att vässa oss ytterligare gentemot läsarnas behov. Vi har precis rekryterat en SVT-meriterad reporter inom nyheter/sport och har dessutom ett knippe nya medarbetare som vi skolar in som säkert kommer synas i spalterna emellanåt, på frilansbasis.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om