EU och Nato räddar liv

Västervik2016-07-29 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om flyktingvågen har stannat av i och med överenskommelsen mellan EU och Turkiet, fortsätter den ekonomiska migrationen desto mer konstant. Till Italien kom under juni månad 22 500 migranter, en ökning med 24 procent jämfört med föregående månad. Under första halvåret anlände 69 500 migranter till Europa denna väg, vilket var nästan lika många som under motsvarande period 2015. ”Nu sker återigen en ökning via den centrala Medelhavsrutten med i synnerhet ekonomiska migranter från Afrika söder om Sahara”, skriver Migrationsverket i sin senaste prognos.

Nytt för i år är dock att riskerna har ökat väsentligt. Under de första fem månaderna 2016 dog en av 23 migranter på centrala Medelhavsrutten, dubbelt så hög frekvens som 2015 och 2014. Under april och maj i år beräknas dödsrisken ha stigit ytterligare, till en på 17. ”Dödsfallen på Medelhavet koncentreras alltmer till centrala Medelhavet, en rutt som har blivit allt viktigare i och med att östra Medelhavsrutten och västra Balkanrutten i praktiken har stängts”, skriver International Organization for Migration (IOM) i en sammanställning.

När Natos medlemsländer möttes tidigare i juli i Warszawa, var migrationen på centrala Medelhavsrutten en av de frågor som diskuterades. Långt ner på listan över frågor där länderna hade kommit överens återfinns ett par åtgärder för att kontrollera migrationen till Europa. Antiterroroperationen Active Endeavour – som sattes igång efter 11 september – ska omvandlas till Operation Sea Guardian, och Nato ska understödja EU:s Medelhavsoperation Sophia med underrättelser och övervakning. Nato ska också bidra till att stärka kustbevakningen och flottan i Libyen, det land varifrån migranterna lämnar Afrika på sin färd till Europa.

Samtidigt förblir sannolikt insatserna mot flyktingsmugglingen på denna rutt motsägelsefulla. Å ena sidan finns en stark politisk vilja att komma till rätta med smugglarna och att förstöra deras infrastruktur; syftet med Operation Sophia är att identifiera, fånga in och skrota de farkoster som smugglarna använder. Å andra sidan har operationen ett starkt humanitärt inslag, i det att människor räddas från sjöodugliga båtar. Sophia som operationen är uppkallad efter var en av dem, en liten flicka som föddes av en somalisk mamma ombord på ett tyskt fartyg förra året.

Även om operationen inte uttryckligen har till syfte att rädda liv, blir det ofta just det den gör. Sedan operationen inleddes i juni 2015 har över 20 000 människor räddats, däribland 1 040 barn och 19 bebisar.

Svårigheterna med att få en långsiktig strategi på plats är samtidigt lätt svindlande. Människor från fler än 50 nationer använder rutten; vanligast Nigeria, Eritrea och Sudan. Sönderfallande stater – varav Libyen är en – och geografisk närhet i kombination med upparbetade rutter, ekonomiska intressen och en enastående informationsspridning per smarta telefoner och sociala medier innebär att ”centrala Medelhavsrutten är här för att stanna”, som det uttrycks i en rapport från tankesmedjan European Council on Foreign Relations.

Läs mer om