Därför publicerar vi inte namnen på äldreboendena

Inom loppet av några månader har flera anställda inom äldreomsorgen stängts av från sina tjänster. Det handlar om två äldreboenden, och vi har inte namnpublicerat något av dessa.

Västervik 7 juli 2021 11:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första utredningen som ledde fram till att vårdanställda stängdes av ägde rum i våras. Då offentliggjorde aldrig kommunen vilket boende det handlade om. Det är det vanliga i sådana sammanhang. 

Nu utreds tre anställda på ett annat äldreboende. Det meddelade kommunen via ett pressmeddelande som de publicerat på kommunens hemsida. Kommunen har valt att berätta vilket boende det rör sig om. Jag tänker inte recensera deras publicistiska beslut. Men jag tänker förklara varför jag tog ett annat. 

Vi journalister ska alltid sträva efter transparens och öppenhet. Ett slutet samhälle är ett trasigt samhälle. Min målsättning som publicist är alltid att berätta så mycket som möjligt. Vi försöker inte dölja något bara för att vi kan. Men däremot måste vi dölja vissa saker så att inte människor kommer till skada helt i onödan. 

Det aktuella äldreboendet är nu under utredning. Vi vet inte exakt vad som hänt eller vilka som har gjort vad. Vi vet inte orsaken till varför personalen enligt kommunen ”inte utfört sina arbetsuppgifter”. Beror det på att de struntat i det? Eller beror det på att de inte haft rätt förutsättningar att utföra sitt arbete? Inte heller kommunen verkar ha svar på det i dagsläget. Vi vet för lite idag. Det är ett skäl till att inte publicera namnet på boendet.  

På det aktuella äldreboendet jobbar det så klart människor som inte misstänks för några oegentligheter. Att namnpublicera boendet misstänkliggör dessa människor. Det är ytterligare ett skäl till att inte publicera namnet på boendet, och mitt starkaste skäl rent publicistiskt.  

Det är möjligt att vi kommer publicera namnen på dessa boenden samt namnen på de som ansvarar för verksamheterna längre fram. Just nu fokuserar vi på hur det kan komma sig att det finns så pass allvarliga brister inom äldrevården i kommunen att flera medarbetare har tagits ur tjänst. Har kommunen haft höjden av otur i rekryteringen av personal? Eller är det något annat strukturellt fel i verksamheten? Det ska vi ta reda på. 

Vi vill verkligen granska äldreomsorgen i kommunen. Den är så pass viktig. Den berör oss alla, förr eller senare. Men vi behöver hjälp. Vi behöver folk som pratar med oss. Jobbar du inom äldrevården är du välkommen att höra av dig till mig så pratar vi. Du är fri att berätta vad du vill, skyddad enligt svensk grundlag. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Arbetsskor för personal inom omsorgen i Västervik

Arbetsskor för personal inom omsorgen i Västervik

Insändare: Var rädd om våra undersköterskor!

Var rädd om våra undersköterskor!

Så skattar omsorgstagarna äldreomsorgen: Detta behöver förbättras

Så skattar omsorgstagarna äldreomsorgen: Detta behöver förbättras

Sökes: Pigga pensionärer som vill ha sommarjobb • Chefen: "Mycket svårare att rekrytera i år"

Sökes: Pigga pensionärer som vill ha sommarjobb • Chefen: "Mycket svårare att rekrytera i år"

Hyresgästerna på Rosavilla är besvikna: "Vi har hamnat i kläm" • Menar att trygghetsboendet blir sämre och sämre

Hyresgästerna på Rosavilla är besvikna: "Vi har hamnat i kläm" • Menar att trygghetsboendet blir sämre och sämre
Visa fler