Därför granskar vi multiarenan

De närmaste dagarna gör vi en ordentlig djupdykning i planerna på en multiarena i Västervik. Ett projekt med stora möjligheter enligt förespråkarna, men där det också finns avskräckande exempel från andra kommuner.

Arenakollage

Arenakollage

Foto: Kollage

Västervik2023-06-09 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste veckorna har vi pratat med politiker, forskare och företagare i branschen om vad en multiarena kan innebära. Vi på nyhetsredaktionen ska vara neutrala, vi tar inte ställning för eller mot en arena. I artikelserien kommer både förespråkare till projektet, och de som ser risker med att bygga en arena att komma till tals.

Vi ser dock att det finns två talesätt som både Västerviks kommun och Västerviks IK bör ta till sig för att ett arenaprojekt ska bli framgångsrikt:

• Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser. En multihall låter nästan som ett Kinderägg. Tre önskningar i en. Den kan ge det lokala idrottslaget en säkrare tillvaro med mer inkomster, multihallen ger kommuninvånarna chans till större kulturutbud och nya evenemang kan bli en boost för besöksnäringen. När man ser möjligheterna är det lätt att bortse från riskerna. Vi har intervjuat forskaren Karin Book som uppmanar att redan från start presentera realistiska kalkyler.  Det gäller både byggkostnaden och de efterföljande driftskostnaderna.  Rapportförfattaren Filip Thomasson Lerulf uppmanar också kommunerna att vara transparent mot invånarna: Hur mycket kommer arenan att kosta skattebetalarna?

Det finns exempel på kommuner där kostnaderna skenat, och där man fått presentera budgetöverdrag samtidigt som man sparat i skola och omsorg.

• Djävulen bor i detaljerna. Under en intervju får vi höra ett exempel från annat håll där man minskade takhöjden för att spara pengar i projektet, med påföljd att lastbilar som ska lasta av ljud- och ljus vid stora konsertproduktioner inte kunde köra intill. Fredrik Ohlsson, arenaentusiast, påminner om kringutrymmen för att kunna arrangera ungdomsturneringar. Jessica H Gustavsson, som jobbat hela sitt liv med event, kommer med en liknande uppmaning för att arenan till ska fungera för mässor och konserter.

Till sist: Är det rätt tid att granska arenan? Upphandlingen har skjutits upp två år. Då får man väl förmoda att alla inblandade synar projektet i sömmarna?

VIK väntar otåligt på en ny matcharena.  Mycket talar för att när det ska tryckas på startknappen för projektet så kommer det att råda tidspress. Då bör rätt frågor ha ställts i tid.