Sju dagar i veckan i mer än 60 år har officerare från Sverige och Schweiz på 38:e breddgraden på gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea sökt övervaka vapenstilleståndet ingånget den 27 juli 1953. Koreanska halvön bedöms vara världens mest explosiva område. På halvön finns över en miljon soldater, över 6 000 tanks och över 1 200 flygplan. Ett enda misstag eller felbeslut kan utlösa en internationell storkonflikt med oöverblickbara konsekvenser.
Organisationen Folk och försvar ordnade nyligen ett seminarium om läget mellan Nord- och Sydkorea med nyhetsbyrån Reuters Koreakorrespondent James Pearson och generalmajor Mats Engman, chef sedan två för den svenska officersgruppen i Panmunjom. Lite märkligt kan tyckas att denna svenska militära insats får sådan liten uppmärksamhet i svenska media.
Mats Engman menade att de bägge länderna, som fram till vapenstilleståndet var ett enat land, i dag är dess motpoler. Under 1900-talet ockuperades Korea av Japan. Södra delen befriades 1947 av amerikanska trupper och nordsidan på motsvarade av ryska trupper. Nordkorea är i dag en sluten och oberäknelig diktatur med 150 000 politiska fångar. Och ett land som kan vara på god väg att skaffa sig kärnvapen. En ballistisk robotmissil sändes nyligen ut i japanska havet. Nordkorea i behov av internationell hjälp söker i stället skrämma omvärlden.
Sydkorea har efter Koreakriget gjort en remarkabel insats att bygga upp samhället till en modern industrination i hård konkurrens med den japanska industrin. Försök från Sydkoreas sida, främst under president Kim Dae-jungs tid, att få i gång samtal med nordsidan om en återförening har gång på gång misslyckats. I nuläget verkar den politiken lagts åt sidan.
Generalmajor Mats Engman är säker på att nordkoreanerna kommit betydligt längre i sin utveckling och framställning av kärnvapen än vad omvärlden tror. Sydkorea sägs vara mycket medveten om detta. Planering för att slå till först, det vill säga innan Nordkorea gått till angrepp lär finnas. Planer att helt enkelt gå in i norr.
Officerare från Sverige och Schweiz (i omgångar finns också några polska officerare) söker på alla vis dämpa stämningarna, som oftast är högt uppskruvade på den norra sidan. Gränsen mellan länderna är 24 mil lång och har en bredd på fyra kilometer. Personalen har med åren fått utvidgade arbetsuppgifter. Men det viktiga är att de finns där. Bägge sidor vet det. Enligt uppgift är kontakterna med norra sidan mycket sparsamma.
Generalmajor Mats Engman, som till hösten lämnar sitt uppdrag i Panmunjom, när en förhoppning att inget felsteg eller banalt felbeslut skall utlösa en ny konflikt mellan länderna. En sådan konflikt skulle rent av kunna innebära en fara för världsfreden. Men det är få svenskar som vet det på grund av den tunna rapportering vi får från svenska utrikeskorrespondenter i den delen av Asien – tyvärr! Före utrikesministern och FN-vapeninspektören Hans Blix brukar alltid säga att koreanska halvön är världens farligaste område, och honom brukar många lita på.