Portugal glömt EU-land

Utrikeskrönika2016-04-14 06:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marcelo Rebelo de Sousa tillträdde som ny folkvald president mitten av mars. Förre FN-flyktingkommissarien Antonio Guterrez, tidigare premiärminister, anses ha goda chanser att vid årsskiftet bli FN:s nye generalsekreterare. Är det något ni läst om i en svensk dagstidning, undrar jag? Tror knappast det.

Portugal och Nederländerna hamnar tyvärr ofta i medieskuggan. Lite synd, tycker vi efter två veckors besök i detta europeiska land, som visserligen har sin ”storhetstid” bakom sig med erövrande av kolonier i Afrika, Sydamerika och inte minst Östtimor och Macao i Asien. Portugal är fortsatt ett intressant land att följa – ett troget EU- och NATO-land med särskild förmåga att bygga på Europas kontakter med Afrika.

Portugal har skickliga diplomater. Manuel Barroso, tidigare premiärminister, var som bekant i många år EU-kommissionens ordförande. Och nu förslaget om Antonio Guterrez som ny FN-chef.

Portugisiska språket är i dag modersmål för 220 miljoner människor och därmed också en kulturbärare för portugisisk kultur, litteratur och konst. Portugal och de forna kolonierna har en organisation, CPLP, som arbetar för gemensam politik-diplomati, ekonomi och utvecklingssamarbete.

Portugals efterkrigshistoria rymmer dystra minnen med en 40-årig diktatur under Salazars ledning. Monarkin avskaffades 1910. Under 50- och 60-talen var Portugal ett av Europas fattigaste länder. Den så kallade nejlikerevolutionen – nära nog oblodig – satte stopp för diktaturen den 25 april 1974. Parlamentarism och allmänna val tilläts. Visst minns vi socialisten Mario Soares som 1986 förde in Portugal i EU.

Utvecklingen gick stadigt framåt men så kom ekonomiska krisen i början av 2000-talet som ledde till bankkriser, korruptionsskandaler och hög arbetslöshet, som fick många välutbildade portugiser att lämna landet. Landet söker nu ta sig ur den djupa svacka. Tillväxten ligger på ett par procent och arbetslösheten runt tio procent; svårast att få jobb är det för unga och kvinnor. Styr landet gör en socialistisk minoritetsregering. Notabelt är att Portugal inte har några ytterlighetspartier. EU har varit till stor hjälp för utbyggnaden av infrastrukturen.

Hur ser då relationen mellan Sverige och Portugal ut?

Ambassadör Caroline Fleetwood, som utöver alla övriga kvalifikationer sommartid som ung flicka sommartid bott med pappa Hartvig på Odensviholm hos Vera och Kjell Fleetwood, syskon till farfar Folke:

– Förbindelserna mellan våra länder är utmärkta och svenska lösningar ses som förebilder. Svenskar och portugiser gillar varandra helt spontant. Turismen från Sverige har ökat med runt 20 procent till cirka 140 000 från ett år till ett annat. IKEA har öppnat sitt fjärde varuhus i Braga – en investering på 250 miljoner euro som ger 250 nya arbeten.

Caroline Fleetwood berättar att Sverige och Portugal kommer att uppmärksamma 375 år av diplomatiska förbindelser. Det var nämligen 1641 som det första portugisiska sändebudet Sousa Coutinho presenterade sina kreditivbrev till Sveriges unga Drottning Christina och svenska ambassadören Lars Skytte började sitt arbete i Lissabon.

Läs mer om