En läsare berättar att hon i ett radioprogram hörde en person som skulle förstärka intrycket av att någonting var trevligt och använde uttrycket som lök på laxen. Är det verkligen någonting bra, undrar hon. Det hade väl passat bättre att säga som grädde på moset?
Lök på laxen är ett uttryck som funnits ända sedan 1600-talet. Att "lägga lök på något" sade man dock ännu tidigare än så. Laxen har antagligen tillkommit för allitterationens skull, lök och lax.
Vad uttrycket tar fasta på är lökens skarpa smak och lukt. Innebörden har varit att något skärps eller förvärras.
Så visst är formuleringens funktion vanligtvis att beskriva någonting negativt, en ökad börda.
Men iakttagelsen ur radioprogrammet är inte helt oväntad. Det verkar vara förhållandevis vanligt att uttrycket uppfattas på motsatt sätt mot den ursprungliga betydelsen.
Med grädde på moset gäller någonting liknande, fast omvänt så att säga. Det här uttrycket, som är några hundra år nyare, avser att formulera någonting positivt, att det som är bra blir ännu bättre. Men som i fallet med löken blir tolkningen ibland tvärtom. Det vill säga det uppfattas som negativt.
En viss vägledning bör man kunna få med hjälp av sin känsla för smak; lök på lax låter inte så lockande, grädde på moset, tja – ett slags lyxkänsla kanske det förmedlar i alla fall.
Det blir naturligtvis ganska opraktiskt med uttryck som riskerar att uppfattas på helt olika sätt av olika personer. Så vill man gardera sig och om sammanhanget inte ger tillräcklig vägledning kan man överväga ett annat sätt att formulera sig.