Svår men viktig debatt

Jon Sjölander. Kontroversiell.

Jon Sjölander. Kontroversiell.

Foto: Karin Hertz

Mikaels krönika2016-05-06 18:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har moderaten Jon Sjölander börjat sympatisera med SD? Har han rentav gått och blivit främlingsfientlig?

Frågorna ställdes flera gånger vid mötet med kommunfullmäktige i Överum i förra veckan. Det blev en märklig och inte speciellt konstruktiv debatt.

Jag var själv inte på plats vid mötet, men tillbringade en kväll i veckan med att se webbsändningen på kommunens hemsida. Jon Sjölander hade ställt en rad frågor om flyktingmottagandet i Gamleby och tog upp olika tänkbara problem. Han hänvisade till oron som många Gamlebybor känner och tog upp risker för ökad brottslighet, otrygghet och kulturkrockar.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) svarade långt och sakligt. Han noterade själv att han hade kunnat skriva ett betydligt mer polemiskt och ideologiskt svar. Men därmed var det slut med den sakliga diskussionen.

Anna Bodjo (MP) anklagade Sjölander för att vara främlingsfientlig. SharadBhatt (S) anklagade honom för röstfiske. Smått bisarrt blev det när Akko Karlsson (MP) frågade församlingen hur många som blivit "tafsade på" av svenska män. Med handuppräckning.

I ett debattinlägg i gårdagens VT beklagar Moderaternas gruppledare att det blev så mycket känslor i diskussionen. Det är lätt att hålla med, men jag tycker att Sjölander är lätt naiv när han tror att flyktingmottagandet går att debattera helt sakligt utan känsloargument. Även om debatten öppnats det senaste året, finns det fortfarande få områden som är så känsliga och svåra att ta upp.

Jag anser också att Jon Sjölander målar flyktingmottagandet med väl breda, och mörka, penseldrag i sina frågor till kommunen. Det är viktigt att ta människors oro på allvar, men det är också viktigt att inte förstora upp framtida, tänkbara, problem. Faktum är att flyktingmottagandet i Gamleby hittills har fungerat väl.

Det blir också ganska poänglöst att räkna procent och hävda att tio procent av befolkningen i Gamleby kommer att utgöras av flyktingar. Det finns många mindre samhällen där andelen är mycket större, utan några problem. Gamleby är dessutom en ort där befolkningen länge har minskat.

Med allt detta sagt: Givetvis måste vi kunna diskutera också invandring och integration på ett sakligt och nyanserat sätt. Det finns få frågor som är viktigare. Jon Sjölander förtjänar definitivt inte att bli utmålad som främlingsfientlig när han tar upp frågan. Tvärtom, det är bra att han gör det.

Jag tycker inte heller att man alltid, i alla sammanhang, måste ta upp flyktingmottagandets positiva sidor. Flera debattörer på fullmäktigemötet ansåg annars det. Visst medför invandringen att befolkningen ökar, arbetskraften fylls på och att Sverige blir ett kulturellt mycket rikare land. Absolut, men det förstår de flesta av oss redan. Vi måste kunna ta upp problemen också, utan att samtidigt behöva rabbla det positiva som ett mantra.

Dessutom, för mig handlar flyktingmottagandet i grund och botten om något annat. Medmänsklighet och solidaritet. Världen står i brand och Sverige har förmåga att hjälpa. Då bör vi också göra det.

Sen är det viktigt att diskutera avigsidorna också. Och lämna skällsorden hemma.

Läs mer om