Därför älskar jag Sverige

Sverige. Värt att vara stolt över.

Sverige. Värt att vara stolt över.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Mikaels krönika2016-06-20 06:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad gjorde ni på nationaldagen 6 juni? Grillade, kollade på firandet på TV eller bara tog det lugnt på en ledig dag? Jag var i Uppsala och hjälpte min dotter som studerar där att flytta. Kånkade på flyttkartonger, fyllde bilen och körde fram och tillbaka mellan det gamla och nya boendet. Nej, så högtidligt var det inte.

Ändå finns det många skäl att hylla landet Sverige. Och kanske borde vi fira lite mer?

Här är det som jag gillar bäst:

Öppenhet. De senaste veckorna har jag haft förmånen att träffa partiledarna för en intervjuserie i sommar. Säkerhetsvakterna i riksdagen är fler än tidigare, men det är ändå lätt att komma i kontakt med politikerna. Nu är jag visserligen journalist, men också för allmänheten är riksdagen öppen. Den svenska offentlighetsprincipen är unik i världen.

Jämställdhet. I Sverige är det en självklarhet att min dotter kan utbilda sig på universitet, om hon vill. Hon behöver inte fråga mig eller någon annan om lov. Hon är lika välkommen som manliga studenter.

Jämlikhet. Klyftorna i Sverige har ökat, men jämfört med de flesta andra länder är skillnaden liten mellan rika och inte rika. Välståndet är utbrett och det finns få fattiga människor.

Demokrati I Sverige är det du och jag som bestämmer vilka partier och politiker som ska ha makten. En självklarhet för oss, men inte för alla.

Solidaritet. Sverige är ett av de länder som tar emot flest asylsökande. Också efter de begränsningar som genomförs, och som jag tror är nödvändiga, är mottagandet stort.

Frihet: I Sverige får vi tycka, tänka och tro vad vi vill. Vi kan också låta bli att tycka, tänka och tro. Den svenska tryckfrihetslagstiftningen är äldst i världen och fyller 250 år i år.

Bland de politiska partierna går det lite av en nationalistisk våg just nu. Inflytandet från Sverigedemokraterna är säkert en orsak. Moderaterna talar om "svenska värderingar" och Socialdemokraterna framhåller "den svenska modellen", båda betonar just det svenska. När jag träffade Jonas Sjöstedt (V) framhöll till och med han hur mycket han gillade Sverige (även om just vaktparaden inte är hans grej).

Jag tycker att man ska vara försiktig med att bli alltför nationalistisk. Att hylla Sverige får aldrig innebära att vi utestänger eller ser ned på andra kulturer och människor från andra länder. "Svenska värderingar" är inte unika för vårt land utan finns i många samhällen och kulturer. Från början är idéerna och idealen också importerade från andra länder.

"Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån", har förre statsministern Fredrik Reinfeldt sagt. Så kan man förstås också uttrycka det.

För mig är just den öppenheten – att ta emot människor och idéer utifrån och växa tillsammans med dem – också något typiskt svenskt. Och värt all hylla.

Och nej, jag förnekar inte att vårt land har stora problem och utmaningar framför sig. Men vi har också väldigt mycket att vara glada och stolta över.

Läs mer om