Alla kan spara i aktier. Det räcker med ett par hundra kronor i månaden, eller för den delen en hundralapp. Kan man inte köpa en hel aktie finns det sparformer där man handlar andelar. Tre-fyra investmentbolag är en bra början för den som är ovan.
Fördel: låga avgifter och chans till stor värdestegring. Billigare än fonder och betydligt bättre avkastning än på ett vanligt bankkonto.
Ungefär så låter budskapet från Göran Gezelius, förbundsordförande i intressorganisationen Aktiespararna, som i veckan besökte Västervik. På mötet med lokalavdelningen pratade han också om pensionssparande. Se över din premiepension, gör om du kan ett aktivt val i tjänstepensionen och lägg gärna undan lite själv i ett privat pensionsparande, löd uppmaningen.
En hygglig pension förutsätter att vi börjar spara redan tidigt. Vi kan inte bara konsumera hela livet, någon gång måste vi också avstå, resonerar Göran Gezelius. Antingen i form av sparande för åren som pensionär, eller i form av lägre pension.
Organisationen Aktiespararna har ungefär 67 000 medlemmar och 140 lokalavdelningar runt om i landet. Medlemsantalet brukar variera i takt med utvecklingen på börsen; det ökade länge, men har under året minskat med 2 500. I avdelningen i Västervik är ungefär 200 personer med, varav ett 40-tal deltog på mötet i veckan.
Aktiespararna ska verka folkbildande och sprida kunskap om sparande i aktier och fonder. Gör egna val, det är inte svårt, och lita inte på bankmannen som helst vill sälja sina egna fonder, ungefär så säger Göran Gezelius. Organsationen arbetar också med företagsbevakning och företräder medlemmarna på bolagsstämmor.
Det senaste året har det stormat kring Aktiespararna. Göran Gezelius har varit förbundsordförande i ett år och har under den tiden fått se en rad ledande personer lämna sina uppdrag. Det gäller bland annat förre VD:n och chefen för marknadsbevakning. I senaste numret av medlemstidningen Aktiespararen skrev chefedaktören rakt ut att det är synd om aktiespararna. Också hon kommer att sluta.
Göran Gezelius är uppenbart irriterad av turbulensen, men tycker att de allra flesta avhoppen har naturliga förklaringar. De flesta har gått vidare i karriären. Bara ett par fall beror på meningsskiljaktigheter om arbetsuppgifter och inriktning på verksamheten.
Gezelius säger också att han varit med om betydligt mer turbulens under sin långa karriär som chef i näringslivet. Men inget som blivit så offentlig. "Glappkäftar", blir omdömet om ett par av dem som slutat och nu kritiserar organisationen.