Intressant om Östasien

Kolumn2016-05-26 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östasiens (Kina, Japan och Korea) moderna historia från mitten av 1800-talet och hundra år framåt har karaktäriserats av våldsamma mellanstatliga konflikter. Som exempel kan nämnas andra världskriget, japanska annekteringen av Korea, japansk-kinesiska kriget och rysk-japanska kriget. Till detta skall läggas att aggressivitet och arrogans från västerländska stater var legio och det mesta som skedde var onödigt. Japans roll var stor och diskutabel och japanerna har mycket att stå till svars för. Japaner har blivit världsmästare i att be om ursäkt för vad de gjort mot sina grannar.

För den analysen står ambassadör Lars Vargö, tidigare ambassadör i både Sydkorea och Japan, och nu professor vid ett Tokyouniversitet. I en nyutgiven bok ” Det olyckliga århundradet. När öst mötte väst” berättar Lars Vargö hundra års historia, som det aldrig tidigare skrivits om i vårt land.

De hundra åren skildrar opiumkrigen Kina–Storbritannien, Taiping-upproret, isolerade Japans öppnande, eremitstaten Korea, kejserliga Japan, boxarupproret och japanska militarismen. Alla inblandade länder har blodiga händer, menar Lars Vargö. Kinas kommunistiska parti tog livet av många av sina egna. Portugal och Nederländerna hade århundraden tidigare inlett handel med främst Japan och senare Kina. Sedan kom Ostindiska kompaniet in i handelsutbytet.

Hur ser relationen ut i dag mellan främst Kina-Japan och Sydkorea och Japan? Kinas nya ledning under Xi Jinping har uppträtt ganska aggressivt mot Japan. Man har fortsatt kräva ursäkter för historiska misstag. Man har också dagligen skickat kustbevakningsfartyg in i vattnen kring Senkaku-öarna, som bägge länderna anser sig ha rätten till.

Oavsett detta, menar Lars Vargö, är Japan och Kina mycket beroende av varandra både ekonomiskt och handelspolitiskt. En storkonflikt skulle vara förödande för bägge länderna och för världsekonomin. Kina är beroende av japanska investeringar och teknologi. Japan är beroende av den klassiska marknaden och de omfattande investeringar man gjort.

Sydkorea och Japan är bägge demokratier. Länderna har också en territorialkonflikt som irriterar. Ett antal öar eller snarare skär kontrolleras av Sydkorea fullt ut. Japan registrerade dem dock som sina redan 1905 genom ockupationen av landet.

Sydkorea och Japan är beroende av varandra ekonomiskt. Efter japanska påtryckningar har Sydkorea just gått med på att tillsammans med USA genomföra militärövningar. USA pressar på och vill att de bägge länderna skall glömma territorialkonflikten.

Sydkoreas regering har åter drivit på om de så kallade bekvämlighetsflickorna, unga flickor som togs i huvudsak från Korea för att tjäna som prostituerade vid japanska militärförläggningar utomlands. Japan bad om ursäkt 1993, men Sydkorea har krävt mer.

De folkliga kontakterna mellan Kina, Japan och Sydkorea är på mycket hög nivå med enorma turistströmmar i alla riktningar. Handelspolitiskt tar de tre länderna enats om att etablera ett frihandelsområde. Och också på politisk toppnivå sker nu olika närmanden. Massmedias bild av Östasien är i bland alltför mörk, menar Lars Vargö.

Har du som VT-läsare minsta intresse av Östasiens turbulenta historia bör du läsa denna bok.

Utrikeskolumn

Läs mer om