Vilken väg väljer Kina?

Stigande välstånd går hand i hand med ökat förtryck av oliktänkande.

Krönika2016-03-10 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Generalsekreteraren i världens största kommunistparti Xi Jinping har sedan tillträdet 2012 skaffat sig en unik position. Det liknar personkult som på Maos dagar. Det kollektiva ledarskapet är som bortblåst. Xis maktutövning blir allt mer centraliserad och repressiv. Som landets ledare vill han utveckla en unik blandning av ideologiskt präglad partistat och marknad, med partistaten som den givna grundvalen. Xi Jinping vill till varje pris undvika ett förlopp som kan leda till sammanbrott av det slag som drabbade det sovjetiska kommunistpartiet.

Växande oro för Kinas framtidsdrömmar var temat för ett ABF-seminarium i Stockholm med bland andra förre Sverigeambassadören i Kina Börje Ljunggren – författare till boken Den kinesiska drömmen,som utkom i fjol.

Kina är paradoxernas land. Välståndet har senaste åren ökat tio gånger på en miljardbefolkning. Samtidigt har Kinas ekonomi hastigt bromsats in.Överproduktion av stål har lett till att 1,8 miljoner stålarbetare fått gå. Inget annat land har dragit så stor nytta av globaliseringen som Kina. Hundratusentals företag har etablerat sig i Kina, fört in ny teknologi och gjort Kina till en fundamental del av den internationella produktionsordningen. Kina är för första gången ordförandeland i G20-gruppen med världens största ekonomier. Kina har all anledning gå vidare på den inslagna vägen.

Samtidigt har Kina tyvärr satsat på en hårdare linje vad gäller mänskliga rättigheter. Ett par svenska medborgare har på sistone blivit gripna anklagade för brott mot den kinesiska staten. Kinas ledning ställer krav på lojalitet från sina medborgare. Och särskilda krav på media. Detta skärpta läge har enligt bedömare lett till försvagning av landets institutioner. Till det positiva hör att färre dödsstraff utdömts. Övervakningen av internettrafiken är betydande. Det kan nämnas att 700 miljoner kineser är uppkopplade mot internet. Så det behövs en betydande kontrollapparat.

Klimatfrågan är en ödesfråga för Kina, som står för alarmerande höga koldioxidutsläpp. Seniorforskaren Karl Hallding vid Stockholms Environment Institute berättar att Kina i dag står för 30 procent av de globala utsläppen. Den tunga industrin är den största boven. För medborgarna innebär det att vid vissa tider i berörda städer är det extremt hälsofarligt. De medicinska konsekvenserna är oroande. Glädjande nog spelade Kina under klimatmötet i Paris i höstas en aktiv roll. Slutresultatet med en klart högre ambitionsnivå än tidigare ställer stora krav på Kina. Detta är ett av många exempel på att Kina vill vara med och sätta den internationella dagordningen.

Så sammantaget finns all anledning för oss i Sverige att noga följa utvecklingen i världens största ekonomi. Bromsen har slagit till i ekonomin men är det bara för tillfället eller kommer Kina återigen att överträffa alla förväntningar på ekonomiskt blomstrande tider? Kina fortsätter ta marknader i främst Afrika. Och Kina fortsätter köpa välkända europeiska storföretag. Ett av de senaste köpen är italienska däcktillverkaren Pirelli. Vem hade kunnat tro det för några år sedan, att kineserna köper ett helitalienskt däckföretag?

Krönika

Läs mer om