Viktigt men inte så coolt

Krönika2017-06-15 06:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledsamt nog håller tyskan att tappa rejäl mark i svenska skolsystemet. Annat var det förr: 1807 infördes tyska som skolämne.1859 blev tyska första främmande språk före franska och latin.1946 hade samtliga svenska skolor engelska som första språk före tyska och franska. Sedan 1990-talet har tyska språket förlorat i popularitet hos elever både på högstadie- och gymnasienivå. I dag läser långt fler tyska medborgare svenska på högskolenivå än svenskar som läser tyska på samma nivå.

Hur kunde det bli så här ?

Frågan går vidare till Helene Berg, som nyligen ledde ett seminarium på Tillväxtdagen i Västervik, och som i många år basat för Visit Swedens kontor i Hamburg. Helene Berg är regional direktör för de europiska marknaderna utom Norden och sitter i Visit Swedens ledningsgrupp. Hon har också varit chef för Tyska turistbyrån i Stockholm.

– Sverige har väl inte politiskt degraderat tyskan, men fäster inte heller någon speciell vikt vid den. Tyskland är vår viktigaste handelspartner. Det är också från Tyskland som Sverige turistiskt sett har mest potential med 23,5 miljoner som kan tänka sig att komma till oss, sade hon och fortsatte:

– När färre och färre svenskar talar tyska så påverkar så klart detta våra relationer med landet. Det har blivit svårare och svårare att finna personal till den växande svenska turistnäringen. Många har till och med givit upp att finna personal som talar hygglig tyska. Tyskar bryr sig inte om svensken gör några grammatiska fel. Svenskt näringsliv på export till Tyskland behöver också tysktalande anställda. I dag anställer svenska företag över 200 000 personer i Tyskland.

Undersökningar gjorda av Skolverket visar att elever ratar tyskan. Sedan 1990-talet har också antalet studenter på universitetsnivå halverats som konsekvens av att så få läser tyska i gymnasiet. Många tycker att spanska är ”coolare” att läsa. I bland sägs att det är lättare få höga betyg i spanska. Till vart leder då kunskaper i spanska? Tyska talas av cirka 150 miljoner människor och är modersmål för cirka 100 miljoner i Tyskland, Österrike och Schweiz. Sett till karriärmöjligheter slår givetvis tyska ut spanska och kanske också franska.

Helene Berg menar att mer information måste ges till familjer med barn som skall välja språk. Helt enkelt med budskapet att det lönar sig att läsa tyska. Och att språket är otroligt mycket lättare att lära sig än kinesiska och mycket användbarare i karriären än till exempel spanska. På köpet får du också tysk kultur.

Helene Berg anser att det är ganska svårt för ett litet land som Sverige att ”kräva” att tyskar skall tala engelska med oss. Det är vårt problem om vi inte kan EU:s största modersmål – inte deras!

Tänker på våra gymnasiestudier på 1960-talet vid Västerviks högre allmänna läroverk. Vår avhållna lärare i tyska Helga Palmgren skulle inte gilla att höra att tyskan nästan försvunnit på gymnasienivå!

Mit freundlichen Grüsse!

Läs mer om