Varför mår vi dåligt när vi har det så bra?

Att äta godis kan vara en tillfällig lättnad när man är stressad men ger sällan en långsiktig lösning.
Att äta godis kan vara en tillfällig lättnad när man är stressad men ger sällan en långsiktig lösning.

Samtidigt som vi på det materiella planet aldrig har haft det så gott ställt ekonomiskt duggar rapporterna om ohälsa tätt. Varför?

Krönika 11 oktober 2019 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr finns det nog inte något enkelt svar på frågan. Delvis tänker jag att det hänger ihop med ökade krav på effektivitetsförbättringar både i skolan och i arbetslivet. Vi ska hinna prestera betydligt mer på mindre tid. Att vi har det gott materiellt ställt innebär också att vi har en massa saker som vi behöver ta hand om som tar upp vår tid. Men jag tänker också att vi inte längre bara jämför oss med polarna på gatan utan med polarna på internationella arenan, för i dag lever vi i en global värld. Och det räcker inte bara med att vara en god förälder eller make/maka utan vi ska helst vara bra på ALLT som vi företar oss. Vilket skapar enorm additionsstress. När vi känner oss stressade behöver vi få ut frustrationen och då kanske vi drar till med något som ger tillfällig lättnad som kan vara shopping, sex, mat, godis, pilla på telefonen, alkohol eller andra droger. Men tyvärr är den precis som namnet säger en tillfällig lättnad och risken är stor att vi fastnar i icke gynnsamma beteenden som tar oss allt längre från lösningen utan kanske bara förvärrar situationen. Först när vi tar itu med grundproblematiken så kommer det bli någon bestående lättnad. 

Många verkar fortfarande tro att vi presterar bättre när vi stressar. Men en studie som Arbetsmiljöverket gjort visar att vår prestationsförmåga går ner 38% vilket innebär ett produktionsbortfall på hela 15 arbetstimmar i veckan. Om man skulle översätta detta i kostnader för arbetsgivare kanske dom skulle inse att man behöver hitta nya lösningar. Till det kommer kostnaden som de enskilda individerna får betala med försämrad hälsa och sämre livskvalitet på grund av stress. Och vi har ju bara ett liv och det är här och nu. 

Vi har skapat ett samhälle där vi tror att vi är supermänniskor som klarar av hur mycket press och stress som helst tills en dag när vi kanske vaknar upp och undrar vad var det som hände? Och vi har sprungit in i den berömda väggen. Dit vill vi inte så det är kanske dags att dra i handbromsen och stanna upp och fundera på vad det är som är viktigt på riktigt för att få våra prioriteringar rätt. Och ta itu och rensa den där ryggsäcken och sluta upp med att jämföra oss med alla andra och själv bestämma vad som är ”good enough” för våra liv. Men det är inte alltid så lätt att bryta mönster själv så det gäller att lyfta dom här frågorna på arbetsplatsen så att man kan resonera sig fram till gemensamma lösningar. Jag upplever helt enkelt att det finns ett skriande behov av samtal och reflektion kring frågor om livet. Och passa också på att fundera på vad det är för något som ger dig energi så att du ser till att fylla på batterierna. 

Jag konstaterar att vi människor är rätt intelligenta men inte alltid så kloka. Vilka annorlunda val/nya prioriteringar skulle du vilja göra i ditt liv framöver? För mig är det hälsa och goda relationer som är viktigast. Har jag det så kan jag också prestera bra.

Ämnen du kan följa