Vi Västerviksbor tar vattenbristen på allvar. Det är utmärkt att vi lyckas spara mellan 15 och 20 procent av vattenförbrukningen jämfört med ett normalår, enligt va-chefen Ruben Öberg i artikeln här intill. Det är en viktig insats i väntan på mer normala vattennivåer i framtiden.
Västervik Miljö och energi jobbar också aktivt med problemet. Företagets webbkampanj har nått mellan 5 000 och 7 000 personer och företrädare har flera gånger varit ute i lokala medier, däribland VT, och informerat om vattenbristen.
Bolaget kommer också göra ett utskick till samtliga hushåll under slutet av september och satsa på information på tv-skärmar i butiker. Sedan i vintras driver man också tillsammans med Naturrum ett projekt med utbildning om vatten för barn i årskurs tre.
Det är utmärkt, men det räcker inte. Även om hösten är i antågande och regnen drar in från väster, kommer det ta mycket lång tid innan vattennivåerna är tillbaka till det normala. Om de någonsin kommer tillbaka dit. Mycket talar för att vi får räkna med ett torrare och varmare klimat i framtiden vilket skulle göra vattenbristen mer eller mindre permanent.
I så fall fall tvingas vi också på lång sikt sänka vår vattenförbrukning och börja betrakta vatten som en värdefull resurs. Hittills har vi kunnat slösa med vatten hur som helst, i framtiden blir det sannolikt omöjligt. Vi slänger inte mat i onödan, därför bör vi inte heller slösa med vatten.
På debattplats i VT har flera insändarskribenter efterlyst fler åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Flera personer har också hört av sig direkt till oss på VT och undrat om inte vi kan göra en insats på något sätt. Självklart kan vi göra det.
Vårt viktigaste uppdrag är att informera om siutationen och vad vi alla gemensamt kan göra åt det. Vi ska också berätta om orsakerna till vattenbristen och granska hur kommunen och andra agerar för att hitta lösningar. Det tycker jag att vi gör på ett bra sätt på nyhetsplats.
För att bidra mer konkret drar vi också i gång en tävling där du kan bidra med dina bästa vattenspartips. Hur gör du och din familj för att minska vattenförbrukningen? Stänger du av kranen när du borstar tänderna, använder du regnvatten för att vattna blommorna eller har du definitivt kastat ut badkaret och börjat duscha i stället?
Skicka in dina bästa spartips till tipsa@vt.se och märk mejlet med "spara vatten". De bästa idéerna kommer att publiceras och blir också belönade på något sätt. Stort och smått, alla förslag är välkomna.
Så kom igen, tillsammans kan vi göra stor skillnad!