Efter en het nyhetsvecka med skrämmande clowner, nytt bråk mellan ungdomsgrupper och en inflammerad men viktig debatt om vad bråken egentligen beror på, behöver jag försjunka i något annat. Den här krönikan ska handla om snällhet och viljan att göra gott.
Nyligen hade jag förmånen att lyssna till läkaren och författaren Stefan Einhorn som skrivit böcker och föreläser om godhet. Einhorn var med på Bokens afton för några år sedan och har nyligen skrivit en bok om sin pappa, den kände cancerläkaren Jerzy Einhorn.
Stefan Einhorns uppmaning är kort och gott att vi ska vara snälla. Både för vår egen skull och för våra medmänniskor. Vi tjänar själva på att vara goda, vi mår bättre och har till och med större möjligheter att lyckas på jobbet och i karriären.
Det är ett mycket sympatiskt budskap, minst sagt. Många andra skulle bli pretentiösa och högtravande när de talar om godhet och höga värden, men Einhorn lyckas undvika det. På något sätt är det befriande med någon som talar allvar om viktiga saker. Sen är det bara att hoppas att han har rätt.
Att andra människor mår bättre om vi är snälla mot dem är kanske självklart. Men Einhorn radar upp bevis för att vårt eget välbefinnande ökar om och när vi är det. Undersökningar av hjärnan med magnetkamera visar att vi får samma tillfredsställelse av att utföra goda handlingar som av sex och droger. Behandlar vi andra människor väl, ökar chansen att de är snälla tillbaka. Vi tjänar på det, också krasst egoistisk.
Egentligen spelar det kanske ingen roll varför vi är snälla, bara vi är det. Det är inte fel, eller mindre "fint", om vi gör bra saker för att vi själva mår bättre av det.
– Man brukar säga att det är tanken som räknas. Men jag håller inte med. Det viktigaste är handlingen, inte varför vi utför den, säger Stefan Einhorn.
Också på jobbet är godhet en framgångsfaktor. Den som vill lyckas bra, och kanske göra karriär, har större möjligheter om hen är vänlig och hjälpsam mot arbetskamrater och kunder. Det är naturligtvis roligare att samarbeta med någon som inte är elak, dum och dryg.
För chefen är uppskattning och uppmuntran viktiga instrument för att nå bättre resultat. Företag där ledningen visar stor uppskattning har tre gånger så hög lönsamhet som andra företag. Studenter på universitet som får en liten kaka när de studerar, hjälper i högre utsträckning sina medstudenter. Läkare som får en karamell är duktigare på att ställa diagnoser, gör det snabbare och säkrare. Det finns exempel från många undersökningar.
– Tänk på det nästa gång du går till doktorn, säger Einhorn som är professor vid Karolinska institutet.
Hur gör man då för att vara snäll? Principer och levnadsregler kan hjälpa oss. Den gyllene regeln att vi ska göra mot andra, vad vi vill att de ska göra mot oss, räcker långt. Einhorn skulle dock helst uppgradera regeln till att vi ska bemöta andra som de behöver bli bemötta. Vi har alla olika behov.
Sunt förnuft, att fråga om råd - hur tycker du att jag ska göra? – och inte minst empati är andra sätt att bli lite snällare. Förmågan att leva sig in i andra människors situation är viktig och går faktiskt att träna upp. Var generös, uppmanar Einhorn, inte med pengar i första hand, utan med idéer, uppmuntran och värme. Var ett föredöme och ge äran till andra!
Han tycker också att vi ska undvika konflikter. Påståendet att konflikter är utvecklande och berikande, ger han inte mycket för. Ta gärna en hård och tuff diskussion, men undvid strider som blir personliga med mycket prestige. De skadar alla, oavsett vem som vinner konflikten.
Går det att vara för snäll? Nja, egentligen inte. Att vara snäll är inte detsamma som att vara mesig, kravlös eller undanglidande. Och så ska man vara snäll mot sig själv också, förstås.