Premiärdags för vår julkalender på vt.se

I de snabba kickarnas tidevarv, kan det vara just motsatsen som bär de största känslorna. Som att det kan få ta 24 dagar innan man får ta sig från start till mål. Det har vi tagit fasta på i vår nya krydda på vt.se.

Foto: VT

Krönika2022-11-30 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 1 till 24 december kommer det nämligen att finnas en julkalender, som består i ett antal frågor av olika slag. Lokala, nationella, internationella. Två per dag.

Den första handlar om ett omtalat rivningsobjekt i Västervik.

Vi släpper frågorna 06.00 varje dag, och den som svarar kan vinna fina priser.

Min barndoms luckor satt fast på pappersark från Ica, idrottsföreningen och SVT. De satt upptejpade på väggen intill sängen och mycket av magin låg i själva lucköppnandet. Jag visste ju vad som väntade. Ett rim, en gullig bild, möjligen en ledtråd till tv:s julkalender. Men kalendern gjorde tillvaron förhöjd, den satte dagarna i ett sammanhang.

Senare kom även moderniteter som chokladkalender, tekalender och pusselkalender in i mitt liv.

Och visst är det så att december är fullproppad med måsten och aktiviteter för många familjer. Det finns också en stark förväntan som kan slå över i besvikelse. Men oavsett plånbok, släktstorlek eller religion är det en tid då ljuset återvänder. Då det glittrar lite extra i skyltfönstren och i bästa fall reflekteras allt i ett vänligt snötäcke någon gång emellanåt.

Samhället tar fart igen mot något nytt.

Vi hoppas att vår julkalender kan bli en ny tradition, som förhoppningsvis kan ge er lite extra spänning några minuter per dag.

Du hittar den på vt.se/julkalender. Ny varje dag.