Vem vill flytta till Västervik? Vågar man göra det med tanke på den osäkra utvecklingen för kommunen? De frågorna ställde jag i en krönika för ett par veckor sedan, efter ett samtal med en äldre läsare som var i valet och kvalet om han skulle flytta hit.
Ett par dagar senare kom Gunnar Öberg upp till redaktionen. Visst vågar man det, utbrast han.
För drygt en månad sedan flyttade Gunnar och hustrun Lillemor till Västervik och en hyreslägenhet med utsikt över Skeppsbrofjärden. De kommer närmast från Timmernabben i Mönsterås kommun, men har tidigare bott både i Umeå, Stockholm och Hemse på Gotland. Arbeten och nyfikenhet har gjort att de bott på flera orter.
– Våra barn, som är vuxna nu, tyckte att vi skulle slå oss till ro och inte flytta runt så mycket, berättar de nya Västerviksborna när vi träffas över en kopp kaffe.
Efter något år i det lilla kustsamhället Timmernabben kände paret att orten var för liten. Visst var det fint och nära till havet, men de saknade utbudet och servicen på en större ort. Vart skulle de ta vägen? Oskarshamn kändes aldrig riktigt aktuellt, valet stod närmast mellan Västervik och Kalmar.
– Vi hade funderat på Västervik tidigare och varit en del i Kalmar och handlat. Det som avgjorde var bostadsläget. I Västervik var det hyfsade priser och betydligt lättare att hitta någonstans att bo, berättar Gunnar.
Som nyblivna Västerviksbor har de bara gott att säga om kommunen. Västervik är tillräckligt litet för att vara lätt att överblicka och ha korta avstånd, och tillräckligt stort för att ha bra offentlig service och utbud av affärer. Naturen är fin och havet ligger nära. De gamla trähusen och kullerstensgatorna ger en känsla av en stad som tar vara på sin historia.
– Och så känns det tryggt i Västervik. Det händer väl saker här också, men inte som i Göteborg och Malmö där de kastar handgranater på gatorna, tillägger Gunnar.
Får de önska något vore det förstås bra med en flygplats, men det är å andra sidan inte jätteviktigt. De hoppas att Gotlandsbåten kommer igång nästa år, det vore trevligt. På en del ställen kan det också vara lite skräpigt, men det är knappast något speciellt just för Västervik.
– Annars känns det som vi har hittat hem, nu flyttar vi inte mer.
Stor inflyttning, både från andra kommuner och andra länder, är den främsta orsaken till att befolkningen efter flera års nedgång nu ökar i Västervik. Förra året ökade befolkningen med 53 personer och under första halvåret i år har det tillkommit ytterligare 156 Västerviksbor. Kommunens företrädare talar om ett viktigt trendbrott.
Paret Öberg ger inte bara staden utan också människorna högsta betyg. ”Trevliga och tillmötesgående”, är deras omdöme. Västerviksbor påstås ju annars ofta vara lite svåra att komma in på livet.
– Det har vi inte märkt. Grannarna säger välkomna och hoppas att vi ska trivas, berättar de och tillägger att ”så var det inte riktigt i Stockholm”.