Medier i snabb förvandling

Krönika2016-11-08 06:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har papperstidningen någon framtid ?

Ja, den frågan och många fler ställdes på ett seminarium i Stockholm, arrangerat av Letterstedtska föreningen. Seminariet hade rubriken "Massmedierna i Norden i ljuset av den digitala utvecklingen".

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, menade att hela medielandskapet ändrats genom den digitala revolutionen. Mycket kretsar i dag kring Facebook, Twitter, Instagram och poddar. Sociala medier med betoning på privatpersoners tyckanden och låtanden tar över mer och mer.

Det finns, menade Greider, fördelar med den nya tekniken men också klara nackdelar. I dag håller inte en nyhet mer än någon timme. Deadlinen är borta. Materialet uppdateras ständigt.

Göran Greider pekade på att tidningar förr i tiden var öppna för besökare, som välkomnades av en receptionist. I dag är många tidningar enligt Greider lika säkra som ett kassaskåp.

Traditionella media förlorar mark mot de digitala, menade chefen för Nordiska kunskapscenter för medie- och kommunikationsområdet (Nordicom), professor Ingela Wadbring. I samtliga nordiska länder har tidningsläsandet sjunkit. I dag finns i Sverige 75 dagstidningar, i Norge 72 (det är en hög siffra med tanke på befolknngsantalet). Danmark har i dag bara 30 dagstidningar.

Förr i tiden fanns bakom dagstidningarna starka ägare för den agrara pressen, partiägda tidningar och som i dag stiftelseägda tidningar.

Ett stort bekymmer för tidningsbranschen är att de unga slutat följa dagspress. De unga följer i stället sociala medier. Hur locka dem tillbaka ?

Anne Jacobson, chef för norska mediehuset Media City Bergen, lade skulden på den negativa utvecklingen helt på tidningsägarna. Ägarna har varit ”kämpedåliga” på att förstå och styra utvecklingen för den tryckta dagspressen. Hon menade att entreprenörer och innovatörer måste komma in i mediehusen.

Seminariet om nordiska mediefrågor avslutades med en diskussion med ett par nordiska korrespondenter om Norden-bevakning. Nordens största dagstidning Helsingin Sanomats Stockholmskorrespondent Elina Kervinen och Sveriges Televisions Helsingforskorrespondent Hasse Svens var ense om att det blir allt svårare att komma i genom med nordiska nyheter. Den samnordiska känslan är mindre. Finländska media har en mycket bättre bevakning av Sverige än vad Sverige har av Finland.

Har då dagspressen en chans mot digitala medier? Den frågan fick kanske inte överraskande något entydigt svar på seminariet, arrangerat av Letterstedtska föreningen, bildad 1878.

PS. En sanning jag tog med mig var att genomsnittsåldern för en trogen Rapport-tittare är 62 år och ingenting annat! Något att tänka på inte minst för Sveriges Televison. DS

Kolumn

Läs mer om