Lär av Örebros satsning, Västervik

Foto:

2017-07-01 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad vill egentligen Västervik med sina skolor? Vad är målet och visionen inte bara för enskilda elever utan för skolan som sådan? Vilken kvalitet ska den hålla? Vilka ambitioner finns?

Den som letar efter svaret i kommunens dokument blir ganska besviken. I Vision 2030 står att utbildningen ska vara i toppklass och att alla elever ska nå målen. I de målsättningar som kompletterar visionen framgår att utbildningsnivån ska höjas, de genomsnittliga betygen förbättras och andelen elever med fullständiga betyg öka.

Barn- och utbildningsnämndens mål är i stort sett desamma om än lite fler och bredare. Här står till exempel att andelen elever som slutför sina kurser på komvux också ska öka och att gymnasieeleverna som tar examen ska bli fler. Elever och föräldrar ska också vara nöjdare med skolan i stort.

That’s it, ungefär. Det mesta ska bli bättre, men målen är genomgående luddiga och allmänna. Inte ett ord om hur mycket och när. Och vad innebär egentligen "toppklass"?

I jämförelse har Örebro kommun valt en helt annan väg. Visst kan det vara svårt att jämföra kommuner – storlek, läge och förutsättningar skiljer mycket – men här tror jag faktiskt att Västervik har en del att lära.

Efter flera år med dåliga skolresultat har Örebro kraftsamlat kring en gemensam vision för stadens skolor, kallad Topp 25 2025. Om åtta år ska kommunen tillhöra Sveriges 25 bästa skolkommuner i de öppna jämförelser som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gör varje år. Förra läsåret hamnade Örebro på 149 plats av 290 kommuner. Västervik slutade på plats 205.

I jämförelsen väger SKL samman sex olika resultat i grundskolan, både faktiska betyg och resultat i förhållande till elevernas förutsättningar. Att rangordna olika verksamheter är svårt, men det är nog så nära en rättvis jämförelse det går att komma.

För att nå målet har politikerna i Örebro först formulerat en ambitiös målsättning – detta ska vi uppnå – och sedan bestämt hur det ska gå till. I toppen sitter en parlamentarisk skolgrupp med representanter för flera partier. Denna har formulerat en långsiktig plan som innehåller mer resurser, pedagogisk utveckling, sociala insatser och arbete för fler vuxna i skolan. Med mera. Oavsett insats är målet densamma: förbättrade resultat.

Projektet har knappt kommit ur startgroparna, men så här långt är resultaten goda. Trots många nyanlända elever är betygsnivån stabil och i SKL:s rankning har Örebro tagit några steg upp.

Just detta – mätbarhet och höga ambitioner – tror jag är viktigt. Vad hindrar Västervik från att vara länets bästa skolkommun eller en av landets 25 främsta? Ingenting, faktiskt. Det handlar om vilja, prioriteringar och resurser. Tydliga, uttalade målsättningar skulle skapa fokus och ge kraft.

En liten kommun kan inte göra allt. Men just därför är det viktigt att kraftsamla på några extra viktiga områden. Skolan är definitivt ett sådant.

Krönika

Mikael Sönne