Hela skallen Àr full av ollon

Vem hade anat det? Det Àr alltsÄ en framtid som ollonkonnÀssör som ska rÀdda min Älderdom.

Ekollon Àr vackra att titta pÄ men onda att gÄ barfota pÄ.

Ekollon Àr vackra att titta pÄ men onda att gÄ barfota pÄ.

Foto: Rikard Collsiöö/TT

Krönika2023-10-11 20:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr vi bröt upp golvet i tvÀttstugan för nÄgra Är sedan upptÀckte vi ett parallellsamhÀlle under vÄra fötter.

Krypgrunden bestod av ett virrvarr av smĂ„ gĂ„ngar och "rum" hĂ€r och dĂ€r. En del var helt uppenbart skafferier, fullproppade som de var av smĂ„fĂ„gelmat, katternas torrfoder och – ekollon. Andra var nog sovrum, för dĂ€r lĂ„g ekblad staplade pĂ„ varandra till smĂ„ minimusmadrasser.

Inte bara möss Àlskar ekollon, hjortar och vildsvin gör det ocksÄ.

Ekollon Àr vackra att titta pÄ men onda att gÄ barfota pÄ.
Ekollon Àr vackra att titta pÄ men onda att gÄ barfota pÄ.

Och nu meddelar alltsÄ "Odla med P1" att ekollon Àr utmÀrkt mÀnniskoföda. Det visste man redan i antikens Grekland, men sedan har det glömts bort. Men ekollon Àr ett traditionellt livsmedel i bland annat Asien och bland ursprungsfolk i USA.

Ekollon Àr ekarnas egen nöt och innehÄller bÄde kolhydrater, fett och hela Ätta procent protein.

Man kan torka och förvara dem under flera Ă„r eftersom de skyddas av sitt stora innehĂ„ll av tanniner. 

Obehandlad Àr de dock beska och behöver dÀrför lakas ut, vilket inte ska vara sÄ förfÀrligt krÄngligt. Och alla som Àtit rostade ekollon vet att de fÄr en god nötsmak.

I "Odla med P1" intervjuades nötodlaren Philipp Weiss som fick lovord frÄn sin annars vegokrÀsne son nÀr han bjöd honom pÄ köttbullar med ekollonfÀrs och Weiss bedyrar att ekollonen gÄr fint att göra tacofÀrs av. Eller mosa till mjöl och baka kakor av. Eller göra pastej av.

Att Gubben och jag har gott om ekollon hÀr hemma Àr ett understatement. Vi vadar i ekollon, gÄrden heter till och med Ekvik och hyser ett gÀng jÀtteekar som producerar drivor av ekollon.

NÀr jag flyttade hit för 27 Är sedan svor jag och ungarna över ekollonen. Det var ett elÀnde att kratta ihop dem varje höst. Om det gör ont att kliva pÄ en legobit sÄ Àr det inget mot att springa barfota och plötsligt trampa pÄ ett ekollon.

Men sen upptÀckte hjortarna dem och nu tar de, tillsammans med ekorrarna, hand om rubbet.

Är det alltsĂ„ ollonodlare jag ska bli?
Är det alltsĂ„ ollonodlare jag ska bli?

Är det alltsĂ„ ollonodlare jag ska bli? För ollonör kan det ju inte heta. Ollonist?

I USA och England Àr ekollon redan trendig kost, nÀr kommer trenden till oss?

Behövs det en ollongeneral och Àr den personen jag?

Framför mig ser jag hur jag i disig höstsol rör mig sakta och harmoniskt, i ljuv blommig klÀnning och vidbrÀttad strÄhatt, och ömt krattar ihop smÄ högar av ekollon som jag lÀgger i gjutevÀvspÄsar, binder ihop med tjÀrat hampasnöre och förser med en handskriven etikett: Prima ekollon.

Sen far jag runt i landet och sÀljer ollon och egna Àgg pÄ marknader.

Carina Glenning, ollonkonnÀssör. Kan det vara en födkrok tror ni?