Här är kandidaterna till Årets Västervikare

Okej, nu kör vi! Nu är det dags att hylla det bästa vi har. Här är kandidaterna till Årets Västervikare.

Här är kandidaterna till Årets Västervikare. Jerry Engström, Malin och Fredrik Wall, Maria Björkman och föreningen HjärtLung här representerad av Per Adlersson.

Här är kandidaterna till Årets Västervikare. Jerry Engström, Malin och Fredrik Wall, Maria Björkman och föreningen HjärtLung här representerad av Per Adlersson.

Foto: Västerviks-Tidningen

Krönika2021-10-08 09:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De nominerade är campuschefen Jerry Engström, företagaren Maria Björkman, bokhandlarparet Malin och Frederic Wall samt föreningen HjärtLung, som representeras av Per Adlersson. Röstningen kommer pågå fram till den 14 oktober. Rösta på din favorit här.  

Västerviks-Tidningen har, med läsarnas hjälp, nominerat Jerry Engström. När vi bad om förslag på kandidater till nomineringen blev det snabbt uppenbart att Jerry Engström skulle bli en stark kandidat. Många skrev till oss om hans betydelse för Västerviks kommun. Och det är tveklöst så att han varit en stark drivkraft i utvecklingen av Campus. Och för att citera en av hans medarbetare som nåddes av nyheten om nomineringen: ”Äntligen! Det är han så värd!”

Citysamverkan nominerar bokhandlarparet Malin och Frederic Wall. Att driva en bokhandel är i regel ingen enkel sak, men Malin och Frederic får det att se så enkelt ut. Deras entusiasm, deras kärlek för det såväl skrivna som det talande ordet är så otroligt stark. De driver flera mycket populära evenemang som Bokens Afton och författarträffar. Och under pandemin har de kört författarintervjuer via Instagram varje vecka. Den lilla bokhandeln drivs som ett kulturellt nav i vår stad, och det ska vi som bor här vara glada för tycker jag. 

Västerviks Företagargrupp och Företagarna nominerar företagaren Maria Björkman. En urkraft i Gamleby. Maria är ursprungligen från Västervik men flyttade till Gamleby för några år sedan där hon tog över Byfiket. Hon har en stark drivkraft framåt och kommer inom kort dra i gång nya projekt på orten. Hon är en superkraft inom företagandet i Gamleby, och kärleken hon känner för bygden är stark. Frågar man henne själv så: ”Jag älskar Gamleby, det finns så mycket kärlek här, så mycket hjälpsamhet”.  

Föreningar i Tjust nominerar föreningen HjärtLung i Västervik, representerad av Per Adlersson. Föreningen stöttar hjärt- och lungsjuka genom besöksverksamhet på sjukhuset. Ett otroligt fint initiativ. De anordnar även meningsfulla aktiviteter för såväl sjuka som friska. Det mest kända exemplet är så klart Hälsans Stig som går genom hela centrala Västervik, ett promenadstråk som haft en viktig betydelse för många, och särskilt under pandemin. Föreningen bidrar till gemenskap, en bättre folkhälsa och en bättre tillvaro för de som blivit sjuka. De är helt klart värda all uppmärksamhet de kan få.