En förtrollad och lite förbjuden januarikväll i affär'n

Att slalombacken skulle locka barnen när vi var hemma i Västerbotten efter nyår, var väntat. Att Coop däremot skulle vara näst hetaste besöksmålet, hade jag inte anat.

Coop Bjurholm var först ut inom Coop Nord, men när det föll väl ut följde ytterligare tre butiker efter med samma koncept. Här en bild från Norsjö, som skyltar med 6-24-öppet utanför dörren.

Coop Bjurholm var först ut inom Coop Nord, men när det föll väl ut följde ytterligare tre butiker efter med samma koncept. Här en bild från Norsjö, som skyltar med 6-24-öppet utanför dörren.

Foto: Lennart Enkvist

Krönika2023-01-27 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan i våras har butiken hemma i Bjurholm varit pilotprojekt inom Coop Nord, gällande obemannade öppettider. Mellan 06–08 samt 20–24 kommer man in med hjälp av bank-id och en app.

När vi fått nys om det hela tog vi sparken dit vid 21.30 och klev in, jag och sonen. Det var inte särskilt svårt; ladda ner en app, scanna en qr-kod i en läsare, välja butik och sedan var vi inne.

Det var sedan den där märkliga känslan infann sig. Lite förtrollat. Lite förbjudet.

Vi tog några varor, scannade i appen och lade i korgen. Frukten vägde vi på våg, fick en etikett och scannade.

När vi var klara scannade vi en ny kod, avslutade köpet och gick mot utgången. Där fick vi scanna en ny qr-kod för att öppna dörren.

Nästan allt var sig likt, förutom att kassören bytts ut mot en qr-kod, och att snus, öl och medicin är inlåst. Man ser också några fler kameror än tidigare.

Vi besöker butiken tre kvällar i rad, och är faktiskt aldrig ensamma. Och då är det ändå en ort med blott 1000 invånare.

Försvinner det inte en massa varor?

Nej, säger butikschefen Bodil Burström. Inventeringar har visat att svinnet är kvar på samma nivå, och hon menar att tilliten till varandra är stor, kanske större än i en stad.

– Jag vill gärna tro att folk är ärliga, där har vi en stor fördel av att vara en liten ort där vi känner våra kunder. Här månar man om tillgängligheten och är rädda om att få behålla servicen, säger hon i tidningen Västerbottningen.