Det är hög tid att göra något nu

Ulf Kullin och Thomas Eriksson hade inte behövt oroa sig. Ett 80-tal företagare dök upp på måndagskvällen för att diskutera det framtida näringslivsarbetet i Västervik. Lokalen i Bryggaren var fullsatt. Deltagarna kom från alla branscher, dessutom.

Foto:

Krönika2017-05-17 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mötet var startskottet i arbetet med en ny näringslivsstrategi för Västerviks kommun. Fyra områden diskuterades särskilt: digitalisering och e-tjänster, tillväxttrender inom olika branscher, kommunens service till näringslivet och kompetensförsörjning, ett ständigt återkommande problem.

– Vi måste ha er hjälp., Vi kan inte sitta ensamma på vår kammare och tänka ut det här. En näringslivsstrategi löser inte alla problem, men vi kan komma långt om kommunen och näringslivet har en gemensam agenda, sade Thomas Eriksson, VD för Västervik Framåt, till företagarna.

Ulf Kullin, förvaltningschef och näringslivsansvarig på kommunen, betonade hur viktiga företagen är för Västervik.

– Näringslivet skapar jobb och skatteintäkter och därmed välfärd för oss alla.

Näringslivsstrategin ska antas av kommunfullmäktige under hösten och sedan ligga till grund för näringslivsarbetet de kommande åren. Planen tas fram när läget för kommunens näringsliv är ganska svajigt. Förra året minskade till och med antalet nya företag i kommunen. De senaste fem åren har företagen blivit fler, men bara i medelmåttlig takt jämfört med övriga kommuner i Kalmar län.

I Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i kommunerna har Västervik på nio år rasat från plats 75 till 178. I en annan mätning har kommunen valt att inte delta alls. Dessutom börjar det blåsa upp till politisk strid om näringslivsfrågorna, som annars borde bjuda in till enighet och gemensamma tag.

Hög tid att göra något, med andra ord.

När arrangörerna summerade kvällen hade de fått in 150 förslag på förbättringar. Det finns massor att göra. När Thomas Eriksson sammanfattade mötet var han glad, och lättad, för att så många hade kommit.

– Vi har fått massor av input och energin i mötet har varit jättebra. Det har varit fantastiskt att ta del av alla spännande gruppdiskussioner.

Några exempel på förslag som kom fram under mötet: bredband i hela kommunen, spetsutbildningar i programmering och IT, bättre sökfunktion på vastervik.se plus chatfunktion, möjlighet att följa ett kommunalt ärende på webben samt kaffe och nätverk på Kustpilen. Vidare: möjlighet att vara på plats i Stockholm för ett möte vid 10, mer information till ungdomar om jobbläget i olika branscher, bättre service till medflyttare när någon fått jobb i kommunen, förlängd utesäsong för krogarna. . . och så vidare.

Och varför marknadsförs egentligen Västervik bara som en sommarstad? Kommunen är ju fantastisk året runt.

För Västervik som kommun är utmaningarna stora. Efter många år med minskande befolkning har invånarantalet börjat stiga, vilket är glädjande. Men befolkningen är fortfarande äldre än genomsnittet för riket samtidigt som utbildningsnivån är lägre. Sysselsättningen är också lite mindre.

När Thomas Eriksson målar upp sitt drömscenario för kommunen framåt 2030 blir det mer av allt. Befolkningen närmar sig 40 000 och är inte så åldersstigen, näringslivet växer (inte minst inom turism, gröna näringar och ny teknik) företag och skolor samverkar kring viktiga utbildningar och infartshandeln samsas med ett levande city. Hela kommunen lever och besöksnäringen är stark.

En vacker vision, absolut. Dags att börja jobbba.