Då är vi inte neutrala

En tidning ska vara saklig, opartisk och objektiv. Självklart. Men det finns några avgörande frågor där vi alltid väljer sida.

Krönika2015-09-19 15:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att skilja mellan åsikter och fakta är nog det allra mest grundläggande för nyhetsjournalistik. En nyhetsartikel i en tidning eller på webben ska vara opartisk och objektiv utan att färgas av skribentens, eller någon annans, politiska och andra åsikter. Läsaren ska kunna lita på att det som står i tidningen stämmer och är sant.

Naturligtvis vet man i många lägen inte exakt hur saker och ting ligger till. Har till exempel en bilolycka orsakats av halka eller att bilföraren körde för fort? Då gäller det att inte påstå för mycket utan skriva till exempel polisen ”misstänker” eller ”utreder om”. Journalistik är som att lägga pussel där bit efter bit läggs till en allt mer fullständig bild av verkligheten.

På ledarsidan, det vill säga denna sida, tar tidningen däremot ställning. I ledartexter, krönikor och kolumner för skribenten fram åsikter i olika frågor och driver vad hon eller han tror på. VT:s ledarsida är oberoende moderat, vilket innebär att den står för liberalkonservativa värderingar, men samtidigt är helt fristående från partier och andra organisationer.

På debattsidan här intill är det andra skribenter – vem som vill – som tycker till och för fram vad de tror på. Debattinlägg och insändare kan vem som helst skriva, bara de håller sig inom pressetiken och lagarna om tryckfrihet. Det är inte tillåtet förtala eller förolämpa enskilda individer eller hetsa mot olika folkgrupper, till exempel. Annars är det fritt fram för nästan allt.

Det här med ”nästan allt” är viktigt. Det finns några grundläggande värden som hela Västerviks-Tidningen – alla vi som jobbar här, hela företaget – står upp för och värnar. Det gäller demokrati, alla människors lika värde och mänskliga fri- och rättigheter som till exempel yttrandefrihet och religionsfrihet. I de frågorna är vi aldrig neutrala.

Att slå vakt om den svenska demokratin är en självklarhet för de allra flesta tidningar och medieföretag. Ja, i själva verket är medierna en viktig del av det folkstyre och den frihet vi alla njuter av.

I medierna förs debatten som är en förutsättning för kloka och välgrundade beslut som för samhället framåt, och här finns nyheterna och informationen som gör oss till kloka och välinformerade medborgare.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har utryckt detta som att en tidning inte agerar i ett vakum utan ingår i samhällets ”demokratiska blodomlopp”. Att värna mänskliga fri- och rättigheter är del av allas vårt medborgarskap.

Det är givetvis också så att en tidning är beroende av dessa rättigheter för att göra bra produkter. Utan tryckfrihet, medborgare som vågar säga vad de tycker och tillgång till information från politiker och andra makthavare – ja, då blir det svårt att göra en läsvärd sajt eller tidning. Tänk er själva. . .

Varje gång en journalist ställer en makthavare mot väggen eller begär ut en offentlig handling från kommunen, hjälper hon och han också till att hålla demokratin levande. Rättigheter som inte brukas, förtvinar snabbt.

”Ännu en dag i demokratins tjänst”, brukade en gammal kollega säga när hon gick hem för dagen. Lite raljant, men väldigt sant.

Läs mer om