Vilken är framtiden för Fiskaretorget?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Här är ett utdrag från uppsats:
När mormor skulle gå och handla sa hon att hon skulle ?gå åt stan?, fast hon bara bodde två kvarter från Storgatan. Det hon menade var att hon skulle gå till saluhallen och Fiskaretorget. Det var det som var stan. Kommersen på Fiskaretorget började redan klockan sju. Längst ner mot vattnet stod inresta fiskare och sålde egen fångad fisk, sedan stod fiskhandlare och längst upp mot gatan stod grönsakshandlare. Där var Augusta i Peru som såg ut som fröken Larsson (lärarinna med pincené) fast dessutom hade hon en svart stråhatt på huvudet. Åt henne jobbade jag ibland. Så var det Lasse i Peru, han hade gården Peru och åt honom rensade jag jordgubbsland för tjugofem öre raden. Raderna var så långa att man såg inte slutet när man satt på huk. Jag fick ihop någon krona per dag, men min kusin Roffe tjänade bara tjugofem öre, för efter en rad sa han att det var tröstlöst och för till Lögart och badade.
Augusta, Perus dotter, stod i torgståndet när en kund högljutt klagade på lokalpolitikerna. Ja, se de ä inget å göre ve, för de ä gubba som bestämmer? sa hon.
Fiskarehamnen var ett härligt tillhåll på torsdagarna med massor av folk och så ljudet från fiskebåtarnas tändkulemotorer, parfym för öronen!
Förutom centrum för kommersen var torget också nyhetsförmedlingscentral. Där träffade man bekanta och skvallrade och så var man ?laddad? när man kom hem och kunde berätta vidare. Egentligen var torget ett kulturcentrum. Tyvärr förstod inte ?gubba? i kommunfullmäktige det och införde tillsammans med hälsovårdsnämnden förbud mot fiskförsäljning över stånd och i dag är torget bara en skugga av sitt forna jag.
Den atmosfären kan vi aldrig få tillbaka, men vi måste sträva efter att komma så nära som möjligt. Fiaskot med bodarna där kommunen hyrde ut till en tillfällig brödhandlare istället för en permanent grönsakshandlare bör inte få upprepas. Låt inte ?gubba? få bestämma. De är ju allmänhetens tjänare och inte tvärt om.
Det finns säkert många goda förslag till aktiviteter hos Västerviksborna, så upp till debatt!
Beträffande trafiken så är det ju under större delen av året fler bilar än fotgängare. Frågan är om det är rimligt att de gående skall ha förtur. Strandvägen byggdes ju en gång för att förenkla transporter ut till Norrlandet och då var ändå Storgatan dubbelriktad. I dag är trafiken mångdubbelt större och Storgatan är igenkorkad. Tänker man tvinga boende på Gamla Norr att åka upp till Alle´n och sedan runt stan? Har någon räknat på hur många ton koloxid som skulle släppas ut i onödan? Här finns det att debattera!