Vi slipper inte att betala avgift
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tråkigt att du inte förstår att jämförelsen med Norge är viktig när du argumenterar för att vi skall sluta upp att betala avgift till EU. Jag skall därför göra ett nytt försök att förklara. Vi betalade under förra året en avgift till EU som medlem. Norge som inte är medlem i EU måste också betala en avgift till EU. Det måste de göra även fast de inte är medlemmar och inte får vara med och påverka.
Därför ville jag påpeka detta faktum i min förra insändare. Det innebär att om vi lämnar EU så kan vi inte räkna med att vi slipper att betala en avgift. Hur stor den blir vet vi först efter att en förhandling genomförts.
Du påstår att EU flyttar arbetstillfällen till Ungern. Det är inte sant. Det är företag som gjort det och i vårt fall är det Electrolux styrelse som har ansvaret.
När det gäller skatter så sa du i din förra insändare att det var bara de som tjänade mer än 24000 kronor i månaden som fått skattesänkningar. Jag skrev då i mitt svar att det är inte sant.
Förra året så genomfördes en skattereform som innebar ett höjt grundavdrag för låg- och medelinkomsttagare vilket innebär en lägre skatt för dessa..
Sedan är det inte så att jag har sadlat om från mitt jobb inom sjukvården. Jag har tjänstledigt för att enligt förtroendemannalagen kunna utföra mitt uppdrag som ledamot i riksdagen. Det uppdraget upphör 2006. Efter det så avgör väljarna vilka de vill se som sina representanter.
När det gäller storleken på min lön så är jag medveten om den stora skillnaden. Jag har också mycket god kontakt med dem som arbetar kvar på sjukhuset och vet under vilka förhållanden de arbetar och vilken inkomst de har. Jag arbetar därför aktivt för att löneskillnaderna skall minskas.
Så vill jag svara på de tre förslag som du lämnat .
1. Förbjuda vinstgivande företag att flytta eller erbjuda 3 årslöner om de ändå gör det. En sådan diskussion förs inom den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
Meningarna är delade. Bland annat ifrågasätts vad som kommer att bli den långsiktiga effekten. Ett exempel är Spanien som har liknande regler. Där är arbetlösheten mycket högre än i Sverige.
2. Återinföra löntagarfonder i Sverige i modern tappning. Där måste du förklara vad modern tappning är för något. Det finns många olika sätt att fördela ägande och ägarinflytande på så därför är det viktigt att veta vad du menar.
3. Full sysselsättning. Jag arbetar redan i dag för att vi skall uppnå full sysselsättning och jag kan garantera att denna målsättning inte är glömd.
Till slut vill jag säga att du är välkommen med att engagera dig i de frågor som du tycker är viktiga. Jag tycker nämligen att oavsett ålder så skall man arbeta för att rätta till det som man tycker är fel. Enligt min åsikt så var det bland annat detta som Olof Palme menade när han sa att "Politik är att vilja".