Vet du vad du äter?

Västervik2009-03-20 00:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi kan nästan dagligen se något matprogram i TV. Det finns andra program där man "Blir vad man äter". Men det saknas något, vet man vad man stoppar i sig egentligen? Hur många känner till att det finns 316 av EU "godkända" tillsatser, alltså även godkända i Sverige, som livsmedelstillverkarna får använda i sina produkter? Vet konsumenterna om att den rökta skinkan man nyss inhandlat aldrig har varit i närheten av en rök? Av de 316 tillsatserna (E-nummermärkta) är mer än hälften förbjudna att användas i djurfoder. Men i livsmedelsjättarnas fabriksproducerade mat går det an att använda, det är ju bara människoföda det handlar om! Vet konsumenterna detta? Ett av skälen att det får vara på det här viset är att människan kan läsa på förpackningen vad maten innehåller, det kan ju inte djuren göra.Människan kan uppfatta fyra smaker, sött, surt, salt och beskt. Men livsmedelsindustrin är smartare än så, därför har man skapat den femte smaken. E 621 heter den på fackspråk, i den kemiska världen heter den natriumglutamat. På förpackningen står det ofta bara smakförstärkare. Glutamat eller MSG som det förkortas på engelska är färdigmatstillverkarnas största hjälpreda för att rädda smaken på sina produkter! Tillsatserna E 620 till 650 tillhör det som alla konsumenter borde totalbojkotta. Finns något av de här numren med i innehållsdeklarationen kan man vara övertygad om att de råvaror som använts är så dåliga eller utarmade av tillagningsprocessen att man tvingats till att använda någon form av smakförstärkare. Annars skulle det inte smaka något av det som visas på den vackra färgbilden på förpackningen.Hur många ingredienser kan det gå åt för att göra en skaldjurspaj? Först tar man ju mjöl och smör till pajdegen, det var två.Sedan behöver man skaldjur, vi väljer räkor, en god stuvning med dill och citron, en skvätt vitt vin, då är vi uppe i sju ingredienser när vi har räknat med grädde till stuvningen, lite salt och peppar, kanske ett par droppar tabasco. När vi ändå håller på och gottar oss kan vi väl kosta på med lite riven västerbottenost som pricken över i innan pajen åker in i ugnen. Totalt elva ingredienser i den här någorlunda bra skaldjurspajen. Den av Familjen Dafgårds producerade "Billys skaldjurspaj" innehåller enligt varudeklarationen på förpackningen hela 52 ingredienser. 41 av dessa ingredienser består alltså av någon form av kemiska tillsatser, det finns bland annat två smakförstärkare, E 621 och E 627. Två konserveringsmedel, E 211 och E 202. Det finns två färgämnen och ett icke antal specificerade aromämnen. Nu kanske någon undrar hur mycket skaldjur som finns i denna förträffliga paj, jo hela fyra (4) procent räkor har man kostat på sig. Men det är ju vinsten man skall leva av, som någon vis människa lär ha sagt!
Läs mer om