Vem styr landstinget?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om någon använder sig av sådan ?taktik? i landstingets namn bryter denne mot vad som regleras i sekretesslagen. Du vet väl att handlingar som är offentliga skall lämnas ut om det inte föreligger sekretess, vilket inte kan vara fallet i den här frågan. Har du åberopat sekretesslagen för att få kopior av alla handlingar som landstinget har kring försäljningen av Norra sjukhuset i Västervik? Har du själv läst vad som står i köpeavtalet och dess bilagor, eller relaterar du enbart vad Lars Hamrin säger? I sekretesslagens 2 kap. 12 och 13§ finns allt man behöver veta för att få ta del av offentliga handlingar. Där står även: ?Begäran att få avskrift eller kopia av allmän handling skall behandlas skyndsamt?. Lag (2002:907). Någon ?förhandlings- eller förskjutningstaktik? får alltså inte förekomma enligt denna lag.
När det gäller driftskostnaderna och återhyrningsåtagandet är jag inte nöjd med ditt svar. Naturligtvis vill du som kund hos till exempel en elleverantör veta vad du skall betala för varje kWh som du förbrukar, eller hur? Att den totala summan för driftskostnaderna på Norra inte kan redovisas förrän efter ett år förstår nog var och en. Men hur mycket får man betala för varje kWh av förbrukad elektricitet? Hur mycket får man betala för varje kubikmeter vatten och ånga som levereras? Vad kostar den service per timma som i dag måste köpas och som tidigare utfördes av egen personal?
Med ledning av detta, tillsammans med vetskapen om den tidigare förbrukningen, kan man göra en kalkyl om vad de kommande kostnaderna kommer att bli. Min fråga kvarstår, visste politikerna som skrev under avtalet hur mycket man skulle betala för varje förbrukad enhet? Nästa fråga blir då, var i köpeavtalet finns detta reglerat? Det intressanta i denna fråga är om landstinget har gjort en bra affär eller inte.
Blev det billigare eller blev det dyrare? Att landstinget slipper kostnader för fastigheternas yttre underhåll har tidigare framförs som ett positivt argument. Men enbart detta kan inte innebära att det skulle bli lägre kostnader än om verksamheten bedrevs i egna lokaler. Hur mycket har landstinget lagt ner på yttre underhåll de senaste åren? Inte speciellt mycket kan man förmoda. Det räcker med att ta en promenad runt köket och beskåda fasaden så ser man avsaknaden av underhåll. Man kan också fråga sig om den nye ägaren kommer att rusta upp fastigheterna.
Så kommer vi till slut fram till ett av de mest häpnadsveckande svaren du fått fram i din undersökning. I denna fråga kan man verkligen undra vem som egentligen styr landstinget. Är det politikerna eller tjänstemännen? Hur kan våra folkvalda politiker underteckna ett avtal om försäljning samt återhyrning av en enhet som man har vetskap om att den kommer att läggas ner och flyttas till Kalmar? En nedläggning som kan komma att ske innan återhyrningsavtalet löpt ut. En nedläggning som kommer att innebära att anställda mister sina jobb.
Jag talar alltså om landstingets produktionskök som finns på Norra sjukhusområdet. Detta är inte bara upprörande, som du skriver Josef Naaman, det visar att politiken har slutat att fungera och att tjänstemännens makt har segrat. Det visar även att politikerna fattar beslut över medborgarnas huvuden. För det kan väl inte vara så att det är politikerna som kommit fram till att landstingets produktionskök i Västervik skall läggas ner? Nej, det är knappast troligt, de skall bara fatta beslutet.
Naturligtvis skulle jag själv kunna ta reda på allt det som jag givit dig i uppdrag att göra. Men då skulle den här debatten kanske aldrig ha kommit till stånd. Det är viktigt för demokratin att politikernas, och även tjänstemännens, göranden och låtanden inte får präglas av någon dold ?förskjutningstaktik?. Därför behövs det en öppen och fri debatt där alla uppgifter som kan klarlägga politikernas beslut redovisas öppet.
Tendensen går tyvärr i motsatt riktning. Allt för många beslut fattas utan en föregående debatt och där medborgarna inte informeras om vad som komma skall.
Jag vill än en gång tacka dig för ditt engagemang, Josef Naaman. Tyvärr tvingas man konstatera att det alldeles för få politiker som vågar delta i debatten. Men det kanske visar att vi har rätt i vår kritik. Jag vill även denna gång påminna alla att det är hög tid att agera i frågan om produktionskökets vara eller inte vara här i Västervik. Upp till kamp för ett eget sjukhuskök här i Västervik.