Sjömansliv tema i Lofta församlingshem

Christer Warfvinge,som båtsman Humbla, och Lasse Torstensson, verksam i sjömanskyrkan i Norrköping, berättade i Lofta församlingshem om sjömanslivets mödor förr och nu.

Christer Warfvinge,som båtsman Humbla, och Lasse Torstensson, verksam i sjömanskyrkan i Norrköping, berättade i Lofta församlingshem om sjömanslivets mödor förr och nu.

Foto:

Västervik2005-04-18 00:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lofta församling hade i lördags bjudit in till föreläsning över ämnet SKUT ( Svenska kyrkan i utlandet). Den verksamhet som bedrivs runt om i världen har sin motsvarighet i Sverige och går här under det gamla namnet Sjömanskyrkan. I nio hamnar mellan Holmsund och Malmö finns sjömanskyrkor. För besökarna i Lofta församlingshem berättade Lasse Torstensson, församlingsassistent i sjömanskyrkan i Norrköping,
Lokalerna finns i centrala delar av hamnen men man servar sex hamnar inom Norrköping plus den i Oxelösund. Under förra året besökte Lasse och hans medarbetare 1 202 båtar. Till de båtar som bara stannar i hamn några timmar kan man tillhandahålla tidningar och speciella extrabilliga telefonkort som ger besättningsmännen möjlighet att ta kontakt med anhöriga.

- Att det är viktigt att få kontakt med hemlandet kunde vi märka särskilt tydligt den 28 december förra året, berättar Lasse. Vi hade en båt från USA med indonesisk besättning inne i hamnen lagom när vi fick veta om tsunamin. Alla ombord blev förstås mycket oroliga och ville få kontakt med de sina därhemma. Då fick vi göra allt vi kunde både för att skapa kontakter och med att fungera som krishanterare.

För besättningar på båtar som finns i hamnen under flera dagar är ett besök i sjömanskyrkans lokaler ofta mycket uppskattat. Där brukar de uppehålla sig vid de tre borden: biljardbordet, kaffebordet och altarbordet. För dem som tillhör andra religioner eller andra delar av den kristna kyrkan ordnar man besök i gudstjänstlokaler som finns i Norrköping.
- Vi erbjuder oss också att se till så sjömännen kan få komma upp i stan. Från en del av hamnarna är det en mil upp till centrum och då kommer vår lilla buss väl till pass. Clas Ohlssons affär har kommit att bli särskilt populär utflyktsmål. Vid ett tillfälle försenades ett fartygs avgång med flera timmar sedan kaptenen och styrman åkt dit för att köpa ett batteri. De glömde både tid och rum medan de fyllde kassarna med grejor.

En viktig uppgift som sjömanskyrkan har är att vara som ett andra hem för de sjömän som gått i land. Många har enligt Lasse alkoholproblem och är mer eller mindre utslagna. I sjömanskyrkan får de social samvaro och möjlighet att prata minnen med andra sjömän.
En märkbar förändring har det blivit i arbetet i hamnen sedan den 11 september. Numera ska alla hamnar vara inhägnade för att förhindra terrorattacker. Det har medfört att besökare måste kontrolleras noga innan de får komma ut och in.
- Vi får ha sex olika elektroniska id-kort för att tas oss runt inom alla hamnområden. Även besättningen på båtarna måste ha den här sortens id-brickor. Fast en del tycker det är lite onödigt, särskilt sjömän från Filipinerna, de klättrar fortare över staketen än de krånglar sig genom elektroniska portar.

Besökarna i församlingshemmet fick också ta del av hur ett sjömansliv kunde te sig för mer än hundra år sedan. Christer Warfvinge, förklädd till båtsman Humbla, gjorde en mycket levande framställning om pojken som tidigt blev föräldralös och som under många år tjänade kronan som sjöman. Genom hans bevarade dagböcker kan man följa vad som hände under färden med fartyget Vanadis runt jorden.
SKUT (Svenska kyrkan i utlandet)
Rötterna finns i sjömanskyrkan men uppdraget är numera breddat till " att bedriva kyrklig verksamhet där det finns ett betydande antal svenska sjömän, turister eller utlandssvenskar"
SKUT finns på 120 platser. Förutom att ta emot besök, förra året mer än 800 000, så bedriver man också uppsökande verksamhet på båtar, sjukhus, fängelser och på andra platser där svenskar befinner sig. Många vigslar förrättas också vid svenska kyrkor i utlandet.
Läs mer om