Riskkapitalbolag

Västervik2006-11-10 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Soliditet är ett nyckeltal som visar företagets förmåga att på lång sikt överleva. Grovt räknat visar en hög soliditet att det egna kapitalet är högt i förhållande till det totala kapitalet. Bundet kapital byts på lång sikt ut mot arbete, det vill säga stort eget kapital utnyttjas inte för att skapa arbetstillfällen.
I ett företag med en hög soliditet kan härledas åtminstone till två orsaker: Det ena är att företaget sparar för att göra en framtida planerad storsatsning eller också för det andra är företagsledningen dålig på att hitta lönsamma investeringar.

Hög soliditet får den så kallade riskkapitalisten att gnugga händerna: Här finns det pengar att tjäna. Riskkapitalisten köper in sig i företaget med lånade pengar och en mindre del eget kapital, ser till att de nya ägarna - riskkapitalbolaget - får en bra aktieutdelning genom att dela ut företagets egna kapital, betalar tillbaka lånet från företagsinköpet och säljer därefter företaget, vars soliditet minskat så pass mycket att kreditvärdigheten sjunkit. Företaget får nu betala en högre ränta för sina lån. Det är i det bästa fallet. I det sämsta fallet gäller konkurs.
Har samhället vunnit på denna manöver? Knappast! Däremot har riskkapitalbolaget tjänat storkovan utan att skapa ett enda nytt jobb än mindre producerat något. Vad gör facket? Jo, skaffar sig ett eget riskkapitalbolag, Metallica. Snyggt jobbat IF Metall!
Läs mer om