Östgötatrafiken bluffar om Tjustbanan
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi som dagligen arbetar med dessa fordon, förare och underhållspersonal känner inte igen sig i dessa påståenden, det är inte sant att det saknas reservdelar. Enligt Euromintverkstaden finns det delar både i huvudverkstaden i Örebro, Östersund och Falköping samt på Svensk tågteknik i Vetlanda/Nässjö. Däremot så är det långa väntetider på delar till de nyare Kustpilentågen Y2 som skakar sönder på Tjustbanan.
De "gamla" Y1-vagnarna som introducerades på länsbanorna 1980 är otroligt robusta och enligt en samstämmig lokförarkår en av de absolut bästa motorvagnar som trafikerat svenska sidobanor med sämre spåröverbyggnad. Talet om att "våra" kvarvarande Y1:or skulle vara dåliga är ett skämt, vagnarna är tvärtemot i ett mycket gott skick och kan således fortsätta ytterligare flera år fram tills en framtida ersättare till dem. Vi som arbetar med dem borde väl veta bättre än "busskramarna" i Ötrafs styrelse.
Järnvägsfordon kan uppnå en hög ålder och 27 år är inte hög i detta sammanhang.
Som exempel kan nämnas att de danska Lynettmotorvagnarna som togs i bruk 1965 slutade gå denna månad efter 42 års oavbruten tjänst. Tro nu inte att de gick till skrot utan de skickades tillbaka till den tyska tillverkaren för en revision och skall efter detta fortsätta att trafikera polska spår.
SJ AB samt Green Cargo använder 40 år gamla Rc-lok som huvuddragare i sin trafik. Har Östgötatrafiken kort minne? Det är inte många år sedan kvarvarande Y1:or erhöll en stor revision med total inre ombyggnad en del med AC och nya Volvomotorer av samma typ som sitter i bussar. Motorerna drivs av miljöklassolja 1, samma som i Kustpilarna Y2. Vidare är samtliga Y1:or försedda med rullstolsramp men har icke en handikapptoa, vilket ej heller kommer att finnas ombord på de landsvägsbussar som ni föreslår skall ersätta tågtrafiken. Jag åker varje år 3 000 mil på väg 35 mellan bostaden i Västervik och Linköping för att ta mig till arbetet där. Vägen har delvis en mycket dålig standard och är ej lämplig för busstrafik
För att Västervik och dess omland skall kunna utvecklas positivt i en större region är en snabb och bekväm järnväg ett absolut krav. Veckan ros vill jag ge till Linköpings kommunalråd Paul Lindvall som också reagerat på Östgötatrafikens styrelses olagliga agerande långt utanför dess ansvarsområde.
Till Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson vill jag rikta ett stort tack för ditt stora engagemang i Tjustbanan och dess framtida trafik. Fortsätt kampen, vi är ännu kvar på banan även om finansieringen av nya tåg måste ske utan Östgötahjälp.
Ett tips är att kontakta uthyrningsföretaget Transito där båda länstrafikföretagen KLT och Ötraf är medlemmar. Järnvägsfordon kan leasas till Tjustbanan istället för att köpa. Lämpligen hyr man några vagnar fram till dess att man vet vilken banstandard det slutligen blir på Tjustbanan. De pendeltåg som framförs av Ötraf i Östergötland leasas liksom Kustpilentågen Y2.