Östersjön får inte vara ett kloakdike

Västervik2007-01-04 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan 1960-talet har oljeutsläppen i Östersjön diskuterats och ältats utan att någon förbättring skett - utsläppen pågår lika friskt i dag om inte värre än på 1960- talet. Fortfarande flyter det iland tusentals oljeskadade sjöfåglar. De halvdöda fåglarna kommer i första hand från Hoburgs bank.
Varje år dör drygt 100 000 alfåglar på Hoburgs bank av oljeskador. Fyrtiotusen fartyg passerar Hoburgs bank varje år eller 800 fartyg per vecka. Båttrafiken in och ut genom Östersjön beräknas öka de närmaste åren. När det gäller oljetankers kommer, framförallt från Ryssland, trafiken att tillta.
År 2005 publicerade kristdemokraten Sven Gunnar Persson ett förslag att all fartygstrafik bör flyttas från Hoburgs bank till en led öster om banken. Den dåvarande socialistiska regeringen ansåg att fartyg med mindre än 12 meters djupgående kunde passera banken, det vill säga huvuddelen av alla 40 000 fartyg! Förslag att placera vindkraftverk på Hoburgs bank finns också som ett hot från den föregående regeringen.
Den socialdemokratiska regeringen med miljöpartiet och vänsterpartiet har lagt alldeles för passiva förslag när det gäller Östersjön. Östersjöns stora problem är inte de kustnära problemen utan problemen finns mitt ute i Östersjön med oljeutsläppen som påverkar miljö och fågelliv. Vi måste slå vakt om Norra och Södra Midsjöbankarna samt Hoburgs bank. En fjärdedel av Europas alla alfåglar samlas på Hoburgs bank varje vinter. Andra stora problem för Östersjön är bottensedimenten som bland annat innehåller fosfor. Fosfor frigörs när vattnet är syrefattigt. Framförallt gäller det de olika djupen till exempel Gotlandsdjupet, Långskärsdjupet.

Alla länder runt Östersjön drabbas mer eller mindre av miljöförstörelsen. Ryssland som har en liten remsa kust mot Östersjön använder Östersjön som ett medel för transport av olja. Oljeutsläppen som sker från dessa fartyg påverkar inte Ryssland negativt. Rysslands intresse för Östersjöns miljö är mycket svagt eller obefintligt.
Nu får det vara nog med att använda Östersjön som ett kloakdike där fartyg gratis kan släppa ut oljekontaminerat barlastvatten och "oljespill" som uppstår vid rengöringen av tankarna. Ett sätt att komma åt vilka fartyg som struntar i miljö är att isotopmärka den olja som fraktas. Ett annat är att förstärka övervakningen av östersjötrafiken. Den internationella havsrätten måste förtydligas och besluten måste flyttas från IMO (internationella sjöfartsorganisationen) till Östersjöns kustländer.
Den rödgröna rörans miljöpolitik för Östersjön har varit passiv och nu får alliansen ta tag i dessa problem. Det pockar på.
Läs mer om