Nollvision i trafiken kräver bättre skötsel

Västervik2006-02-20 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hur tror man att nollvision i trafiken skall uppnås på det sättet man i dag utför snöröjning och vägunderhåll.
Först till snöröjningen. I de trakter runt Ukna där jag bor så är snöröjningen under all tolerans. Ibland är det så moddigt att det knapp går att åka. Men det går.
Det som är allra värst är att efter en plogning så är vägen som en tvättbräda.Snöplogen måste ligga och hoppa vid plogningen. Antingen kör man för fort eller så har man fel grejor. När man ringer och klagar så händer det inte mycket. Ringde den 10 och 12 februari men såg inte till någon maskin under helgen ändå. Det måste till en väghyvel för att rätta till plogvallarna.

Men att bilarna skakar sönder, kanske inte uppfattas som trafikproblem. Glödlamporna slocknar, styrleder blir glappa. Ja, det är mycket som bilarna inte mår bra. Vidare behöver man vid många vägskäl skotta undan plogvallarna så man ser i korsningarna utan att behöver köra ut i korsande väg för att se. Sandningen kunde också vara betydligt bättre.
Samma problem vid vägskäl gäller på sommaren, då det gäller sikten. Det slyas och buskas för lite. Gångbanor hålls inte fria från buskar och träd. Många gångbanor har häckar från tomter som sticker ut alldeles för långt. Naturligtvis har dessa problem stor betydelse även för vintern då platsen på gångbanorna blir för liten.

Nollvisionen borde också inkludera fotgängarna och inte bara de bilburna. Så glöm inte bort en ordentligt satsning på gångbanor vad gäller sandning och snöröjning. Antalet halkolyckor skulle nog minska då.
Nu säger man att det inte finns pengar till bättre snöröjning. Vadå pengar? Man får väl tänka på säkerhet i första hand, och lägga pengar på annat i andra hand. Man får kanske minska anslagen till de mammor som är lediga, men ändå skall ha barnomsorg. Skolorna tycks också ha för stora anslag. Man skickar exempelvis ungdomar till Irland för hästkunskap. Det finns gott om hästar i Sverige. Man betalar för ungdomar som inte är i skolan.
Det är bara några exempel på vad man kan dra in på och överföra till bättre vägvård för bättre säkerhet.
Läs mer om