Nöjda och missnöjda kunder hos Ekblads

Västervik2005-01-11 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bengt O Edberg skriver mångordigt om problemet med den försenade tryckningen av hans bok. Jag kan förstå hans frustration över att boken på grund av Ekblads likvidation och konkurs inte kom ut i tid, men att småföretag i Sverige lever farligt och på gränsen till undergång kan inte vara något okänt fenomen för en före detta tidningsman.
Som kontrast till Edbergs inlägg vill jag erinra om några brev vi erhöll i samband med nedläggningen av Ekblads: ?Jag vill ånyo uttrycka min stora uppskattning över det synnerligen hedrande sätt på vilket Ekblads avslutade detta uppdrag, vilket ständigt skall bevaras i vårt minne!?
?När det ärevördiga och välrenommerade Ekblads Tryckeri i Västervik lägger ned verksamheten finns det anledning att citera Johan Ludvig Runeberg: ?Ej med klagan skall Ditt minne firas, ej likt den som går, och snart skall glömmas.? Det känns svårt att verksamheten upphör, men det var något som uppenbarligen inte gick att undvika och som det är meningslöst att lamentera om. Vi måste gilla läget, och i stället för att sörja över Ekblads nedläggande bör vi glädja oss över alla de fulländade böcker som det anrika kvalitetstryckeriet åstadkommit. Det är värdefulla, bestående skatter, som utöver värdet i sig ständigt kommer att påminna oss om hur trevligt vi haft det under deras tillblivelse.?

Alltså helt annat än Bengt O Edberg med sin ganska oförskämda kritik av Ekblads leveransförsening av den bok han beställde av oss under hösten. I det som han föraktfullt kallar rundsnack, förklarade jag varför Ekblads på egen begäran gick i så kallad frivillig likvidation. I sin självupptagna frustration förstår han inte ? eller vill inte förstå ? att ett företag kan gå i likvidation. Han efterlyser en ursäkt! Man undrar varför. När ett företag gått i likvidation och Bolagsverket utsett en likvidator är det denne som sköter företaget, alltså inte längre vd. Likvidatorns uppgift är att realisera företagets tillgångar för att på så sätt reglera skulderna. Likvidationen tog över en månad och under denna tid drevs företaget av likvidatorn.

Edberg fortsätter sina anklagelser och skriver att ?företaget föll pladask på mållinjen?, vilket är en rejäl oförskämdhet och ren lögn. Ekblads föll inte alls pladask utan skötte sina åtaganden till punkt och pricka. Bland annat en stor praktbok om ?Den svenska varmblodshästens historia? i stort format på närmare 600 sidor, med cirka 500 bilder och i hela 6.500 exemplar. Såväl beställare som författare var mycket nöjda med bokverket, tackade varmt för insatsen och framhöll att företagets nedläggning skedde med flaggan i topp! Helt annat än gnället från Edberg, som också fick sin bok, om än något försenad.

Företag startar och företag försvinner, det är inget underligt med det! Tack vare en mycket kunnig och lojal personal samt skicklig marknadsföring höll vi på i fantastiska 170 år. Jag tror att det är Voltaire som träffande har skrivit följande: ?Det är hemskt att vara fattig bland rika, men fattigdom fördras lättare om den delas av många.? Så kan man beskriva den grafiska branschen: det hade varit trist om Ekblads hade gått omkull bland välmående tryckerier. Men nu förhåller det sig inte så. I Mediatrender läser man dagligen om tryckeriers uppsägningar, inställda betalningar, nedläggningar och konkurser.
Om Edberg haft lite mer tilltro till sin egen boks kvaliteter hade han kanske förstått att den är säljbar även efter detta enstaka tillfälle som han åberopar, och då hade han inte behövt bli så upprörd.
Läs mer om