Minskad turtäthet minskar resandet
Minskat resande. Med färre turer minskar tågresandet mellan Västervik och Linköping. Arkivbild: ANDERS STEINER
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har haft kontakt med flera av dem som är alldeles uppgivna, de ser inte järnvägen längre som användbar för deras pendlingsbehov. Skulle inte Tjustbanan vara till för oss som bor utmed linjen? Det är i alla fall en länsbanan som skulle gagna bygden? Med nuvarande tidtabellupplägg kan inte banan fånga upp nya resandeströmmar. Ta exempelvis sista tågförbindelsen från Västervik på en lördag. Den är 14.55 till Linköping. Tidigare var den 18.00. Sista tåg till Västervik från Linköping en söndag är 17.19 med ankomst Västervik 19.01 . Måndag till fredag är avgång från Linköping 20.12 med ankomst Västervik 21.52. Varför inte köra samma tid på söndagen? Det gick så före tidtabellsskiftet i juni.
Det skulle vara intressant att höra KLT besvara detta, då dagens upplägg tvingar resande med anslutningar från andrar linjer att tidigarelägga avgångar från sina respektive avreseorter. Nuvarande biljettupplägg har även detta ändrats enligt ett avtal mellan Rikstrafiken och operatören SJ. Nu går det inte längre att delbetala med KLT-periodkort eller Ötraf-månads- eller värdekort som det gick tidigare. Vid resa över länsgräns måste hel kontantbiljett lösas vilket blir dyrare för resenären. Samma sak med månadskort. Tidigare under den första SJ-eran fram till juni 2003 fanns ett övergripande Ötraf-månadskort att köpa på fast försäljningsställe för ett ganska humant pris. Det gällde från någon påstigningsstation på Kalmarlänssidan till Östergötland relaterat till avståndet. Denna biljett gällde då även på all trafik inom Östgötatrafikens område. Nu måste man köpa en månadsbiljett av SJ som ej har samma giltighet och till ett mycket dyrare pris. Det är inte så man värvar kunder.
Som jag ser det blir det mycket svårt att få tillbaka och öka den länsöverskridande resandeströmmen på Tjustbanan. Syftet var väl enligt kommunerna att banan skulle kunna användas till just arbets/utbildningsresor och då måste turutbudet ökas med tätare avgångar, åter till minst sju dubbelturer per vardag samt senare avgångar på helger enligt ovan.
Jag förstår till fullo folks reaktioner att välja andra alternativ istället för Tjustbanan då jag själv tillhör den kategorin som måste välja tusentals bilmil till Linköping och arbetet. Tjustbanan är i dag med nuvarande tidtabell inget bra resealternativ för pendlare. Tyvärr. KLT:s vd Kalle Bodell är enligt uppgifter inte orolig, han borde nog oroa sig betydligt mera och försöka ändra strategi och samarbeta med kommunerna och trycka på Rikstrafiken om större medelstilldelning för en utökad tågtrafik till nytta och gagn för oss som bor och verkar utmed Tjustbanan.